Rusija

Peskov: Nalozi za hapšenje Šojgua i Gerasimova su apsurdni

Portparol Kremlja komentarisao je kratko na današnjem brifingu naloge za hapšenje Sergeja Šojgua i Vladimira Gerasimova, oslobađanje Asanža, ali i potvrdu da će Mark Rute od oktobra postati novi generalni sekretar NATO-a
Peskov: Nalozi za hapšenje Šojgua i Gerasimova su apsurdni© Kremlin/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda, a samim tim ni njegove naloge za hapšenje sekretara Saveta bezbednosti Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.  

"Štaviše, smatramo ih (naloge za hapšenje) prilično apsurdnim, kao i prethodne dva naloga koje su se ticala šefa države, i našeg dečjeg ombudsmana", ocenio je portparol Kremlja.  

Ništa novo u NATO-u

Novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute, koji će na to mesto zvanično biti postavljen 2. oktobra, neće ništa promeniti u "generalnoj politici NATO-a", kaže Peskov.

"Severoatlantska alijansa u ovom trenutku i pojedinačno kada imamo u vidu zemlje članice pod direktnim rukovodstvom SAD, i zajedno kada gledamo na Severoatlantsku alijansu, radi sa ciljem da strateški suzbije Rusku Federaciju. U ovom trenutku to je za nas neprijateljska alijansa", pojasnio je Peskov. 

O Asanžu: Svi su dobili šta su hteli

Na temu današnjeg puštanja na slobodu Džulijana Asanža, portparol Kremlja kratko je poručio: 

"Ovde je reč o sudskom dogovoru. Koliko ja razumem, svako je dobio šta je hteo. Nema šta da se doda, nema šta da se komentariše".

image