Rusija

Izveštaj sa fronta: Rusi uništili tri HIMARS-a, oborili 76 dronova

Zajedno sa američkim raketnim sistemima, likvidirani su i specijalisti koji su njima upravljali, a ruska vojska ostvarila je niz uspeha na frontu, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane
Izveštaj sa fronta: Rusi uništili tri HIMARS-a, oborili 76 dronovaGetty © Sergei Gapon/Anadolu Agency

Oružane snage Rusije su u prethodna 24 sata uništile su tri raketna sistema HIMARS likvidiravši i strane specijaliste koji su njima upravljali, a oborile su i 76 ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Takođe, ruska vojska je pogodila i lokacije za lansiranje bespilotnih letelica, kao i 109 lokaliteta na kojim je bila koncentrisana neprijateljska vojska i vojna tehnika, navodi se u saopštenju.

Ruska vojska je do sada zabeležila uništavanje nekoliko lansirnih vozila HIMARS, a osim toga posade sredstava za elektronsko ratovanje su u više navrata uspevale da ometu rakete lansirane iz tih američkih sistema.

Jedinice grupe trupa "Sever" eliminisale su gotovo 300 vojnika, uništile sedam vozila, borbeno vozilo pešadije "bredli", top M119, dva topa, haubicu D-30, protivbaterijski radar AN/TPK-50 i stanicu za elektronsko ratovanje "nota".

Jedinice grupe snaga "Zapad" zauzele su povoljnije položaje odbivši dva kontranapada jurišnih grupa usled čega je eliminisano gotovo 400 vojnika, uništen jedan tenk, pet kamioneta, samohodna artiljerijska jedinica M109 "paladin", dva borbena vozila i dva skladišta municije.

Južna grupa snaga je poboljšala položaje i eliminisala gotovo 510 neprijateljskih vojnika, uništila dva borbena oklopna vozila, osam automobila, top D-20, haubicu D-30, dva topa M119, stanicu za elektronsko ratovanje "bukovel-AD" i tri skladišta municije.

I centralne jedinice su poboljšale svoj položaj na frontu, odbivši sedam kontranapada usled čega je eliminisano gotovo 405 vojnika, uništen tenk, borbeno vozilo pešadije američke proizvodnje "bredli", tri vozila, haubica msta-B i haubica D-30.

image