Ukrajinci napali aerodrom Kursk

Rezervoar nafte u oblasti aerodroma Kursk zapalio se kao rezultat napada

Guverner Kurske oblasti Roman Starovojt izjavio je danas da je ukrajinska vojska napala dronom civilni aerodrom u Kurskoj oblasti, što je uzrokovalo požar u jednom rezervoaru goriva, prenose "RIA Novosti".

"Kao rezultat napada dronom, u blizini aerodroma Kursk zapalio se rezervoar za skladištenje goriva. Žrtava nije bilo, a požar se lokalizuje. Sve specijalne službe su na licu mesta", napisao je Starovojt na svom Telegram kanalu.

Na aerodromu Kursk, kao i deset drugih aerodroma na jugu i centru Rusije, od 24. februara, na snazi je režim ograničenja letova.

Juče je ukrajinska vojska pokušala da napadne vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, korišćeni su dronovi sovjetske proizvodnje, ali je ruska avijacija, koristeći PVO, oborila ove uređaje koji su leteli na maloj visini. U napadu su poginula tri pripadnika tehničkog štaba, još četiri su povređena, dok su dva aviona oštećena. 

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je ovim napadom kijevski režim pokušao da poremeti borbeni rad ruske avijacije, ali da to nije sprečilo rusku vojsku da zada ogroman udarac ukrajinskom vojnom sistemu komandovanja i kontrole i povezanim odbrambenim objektima.

"Pogođeno je svih 17 naznačenih ciljeva, udarom je poremećeno prebacivanje trupa i stranog naoružanja u borbena područja", navodi se u saopštenju.