Rusija

Nebenzja: Ukrajina odgovorna za smrt 192 ruske dece od februara 2022. godine

Stalni predstavnik RF pri UN istakao je da Ukrajina namerno raketira civilne objekte
Nebenzja: Ukrajina odgovorna za smrt 192 ruske dece od februara 2022. godineGetty © Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Oružane snage Ukrajine odgovorne su za pogibiju 192 i ranjavanje još 554 dece na ruskoj teritoriji od februara 2022. godine, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja, a prenele "RIA Novosti".

"Ukrajinske snage pod kontrolom kijevskog režima planski izvode napade na civilne objekte: škole, vrtiće, medicinske ustanove. Oružane snage Ukrajine odgovorne su za smrt 192 dece i sakaćenje 554 dece na teritoriji Ruske Federacije samo u periodu od februara 2022. do aprila 2024", istakao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj zaštiti dece tokom oružanih sukoba.

Diplomata je naglasio da su ukrajinske snage odgovorne i za pogibiju 129 i ranjavanje 503 dece na teritoriji Donbasa tokom perioda 2014–2022. godine. 

Takođe, više od hiljadu medicinskih i obrazovnih ustanova u Rusiji uništeno je ili oštećeno u napadima ukrajinske vojske 2023. godine.

Stalni predstavnik RF pri UN je rekao i da Rusija još nije čula da su Ujedinjene nacije osudile napad Kijeva na Sevastoplj, prilikom kojeg je ubijeno i dvoje dece. 

Ujedno je poručio da je Rusija posvećena zaštiti dece tokom Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

image