Rusija

Rusija tražila od UN da osude ukrajinski napad na Sevastopolj i smrt nedužnih civila

Sve odgovorne za ovaj i druge terorističke napade na rusku teritoriju čeka neizbežna kazna, poručio je ruski ministar unutrašnjih poslova na sastanku sa zamenikom generalnog sekretara UN
Rusija tražila od UN da osude ukrajinski napad na Sevastopolj i smrt nedužnih civilaGetty © Yakiv Liashenko/Anadolu

Ruski ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoljcev se sastao sa zamenikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Žan Pjerom Lakroom i pozvao ga da u ime organizacije da ocenu o napadu ukrajinske vojske na Krim 23. juna, navela je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk na Telegramu.

"Kolokoljcev je pozvao na odgovarajuću procenu UN o još jednom gnusnom zločinu kijevskog režima, raketnom napadu na poluostrvo Krim koji je izvršen u nedelju, 23. juna, usled čega su civili izgubili život i bili ranjeni",  navela je Irina Volk.

Sve odgovorne za ovaj i druge terorističke napade na rusku teritoriju čeka neizbežna kazna, poručio je ruski ministar unutrašnjih poslova.

Tog, 23. juna u 12:15 po lokalnom vremenu, Kijev je izveo teroristički napad u kom su poginule četiri osobe, od kojih dvoje dece, i povređene 153 osobe, od kojih je 79 hospitalizovano, a među kojima je 27 dece.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinske oružane snage su gađale Sevastopolj sa pet američkih raketa ATACMS sa kasetnim bojevim glavama. Ruska vojska je oborila četiri, ali je jedna raketa, eksplodirala iznad grada.

Ministarstvo odbrane RF ističe da su SAD, zajedno sa ukrajinskim vlastima, odgovorne za namerni udar ukrajinskih oružanih snaga na grad.

U Ministarstvu su naglasili da svakim borbenim zadatkom koji uključuje ispaljivanje operativno-taktičke rakete ATACMS rukovode američki specijalisti koji se oslanjaju na sopstvene podatke satelitskog izviđanja.

Takođe, portal "Flajtradar" je naveo da je u vreme napada Oružanih snaga Ukrajine na Sevastopolj, američki izviđački dron RK-4B "global hok" kružio iznad Crnog mora.

image