Putin nagradio predsednika Konga: Jako dobri odnosi, hvala na dosadašnjem doprinosu jačanju saradnje

Predsednik Konga zahvalio je predsedniku Rusije na lepom prijemu, ali i na svoj podršci koju je pružio afričkim narodima u njihovoj borbi protiv kolonizatora

Zahvalni smo vam na vašim dosadašnjim naporima da dođe do jačanja odnosa Rusije i Konga, rekao je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na sastanku sa liderom Konga Denijem Sasu-Ngesom u Moskvi. 

Putin je poželeo srdačnu dobrodošlicu delegaciji Konga i istakao da sa predsednikom te zemlje već dugi iz godina ima "jako dobre odnose kako na međunarodnoj sceni, tako i privatno". 

"Lično ste uradili mnogo ta razvoj odnosa naše dve zemlje. Znate da smo doneli odluku da vas nagradimo državnom nagradom Ruske Federacije", rekao je Putin, nakon čega je i zvanično uručio Sasu-Ngesi Počasni orden. 

"Zahvalni smo vam na zajedničkom radu na međunarodnoj sceni. U celini, imamo uspeha u svemu. Drago mi je da vas vidim u Rusiji", dodao je ruski lider, nakon čega se Putinu obratio predsednik Konga.

On je zahvalio Putinu na prijateljskom odnosu koji razvijaju dve države i za prijem koji je upriličen za njegovu delegaciju.

"Hteo bih da se zahvalim ruskom narodu za gostoprimstvo. Zaista, Rusija i Kongo podržavaju prijateljske odnose, odnose solidarnosti tokom već 60 godina. Ove godine slavimo 60 godina od uspostavljanja prijateljskih odnosa i pouzdane saradnje između naših zemalja. Nekoliko puta sam bio u Rusiji kao predsednik i ranije u funkciji državnog službenika. Za mene je čast da sam u ovoj zemlji u okviru državne posete", rekao je na Sasu-Ngesi.

On je dodao da je još jedan od ciljeva posete i podizanje saradnje na nov, još viši nivo.

"Vaša zemlja podržava odnose ne samo sa Kongom, već i sa afričkim zemljama u celini. Afrički narodi su zahvaljujući tome dobili snagu da se suprotstave kolonizatorima. Afrički narodi su Vam na tome zahvalni", rekao je predsednik Konga, ističući da se ta borba nastavlja u različitim formatima.

"Naša poseta upriličena je u teškoj međunarodnoj situaciji, kada vaša zemlja i vaš narod ispoljavaju hrabrost i protive se nezakonito uvedenim sankcijama. Hteo bih da istaknem tu otpornost, hrabrost ruskog naroda. Upravo tokom najtežih iskušenja mi treba da jačamo naše veze", rekao je on, ističući da bi želeli da ojačaju saradnju u svim sferama – ekonomiji, finansijama, sferi odbrane, bezbednosti", zaključio je predsednik Konga.