Rusija

Uspešan napad na ukrajinske aerodrome, MO Rusije poručuje: Cilj je postignut

U pitanju su aerodromi koje Ukrajina planira da iskoristi za razmeštanje aviona koje dobije sa Zapada
Uspešan napad na ukrajinske aerodrome, MO Rusije poručuje: Cilj je postignutGetty © Artem Alexandrovich/Stocktrek Images

Ruska vojska je napala ukrajinske aerodrome na kojima Ukrajinci planiraju da razmeste avione F-16 dobijene sa Zapada, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. 

"Cilj je postignut, svi ciljevi su uništeni", poručili su iz MO.

Kako se navodi u saopštenju, tokom napada korišćeno je oružje visoke preciznosti, uključujući i rakete "kinžal", ali i dronovi. 

Podsetimo, SAD, Belgija, Danska, Norveška i Holandija obećale su da će do kraja godine Ukrajinu snabdeti sa 60 aviona F-16. Ipak, ni jedan od njih još nije dopremljen u Ukrajinu. 

Jedan od razloga za to je to što se ukrajinski piloti tek obučavaju za korišćenje ovih aviona. Čak i nakon što manji broj njih završi obuku do kraja godine, Ukrajina će opet imati samo šačicu pilota spremnih za F-16.

S obzirom na to da Kijev neće imati dovoljno pilota, ukrajinska avijacija počela je da razmatra opciju prema kojoj bi neki od aviona F-16 mogli da budu stacionirani u bazama susednih NATO zemalja. 

Ipak, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan naglasio je prošle nedelje da je plan "da se F-16 razmeste u Ukrajinu", uz objašnjenje da bi, prema nedavno potpisanom desetogodišnjem bezbednosnom sporazumu između Vašingtona i Kijeva, ratni avioni morali da budu bazirani u Ukrajini.

Na sve ovo Moskva upozorava da će se svako oružje koje Kijev dobije sa Zapada smatrati za legitimnu metu, uključujući i borbene avione i baze na kojima će oni biti razmešteni. 

image