Rusija

Prvi put u istoriji: RT i Roskosmos organizuju telemost sa MSS za stanovnike tri kontinenta (VIDEO)

Televizijski kanal RT u saradnji sa državnom korporacijom "Roskosmos" pokreće jedinstveni međunarodni projekat "Starbound. Put do zvezda"

Prvi put u istoriji, stanovnici tri kontinenta – Južne Amerike, Evroazije i Afrike – moći će uživo da postave pitanja ruskim kosmonautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) u okviru projekta "Starbound. Put do zvezda" koji je RT pokrenuo sa "Roskosmosom".

Gledaoce očekuje pet epizoda emisije, od kojih je svaka posvećena jednoj od zemalja BRIKS-a – Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoafričkoj Republici. Projekat će otvoriti program o Indiji, a premijera će biti emitovana danas, 27. juna, na RT.

Epizode projekta biće dostupne kako u televizijskom programu RT, tako i na svim veb-sajtovima RT.

Gledaoci će se povezati sa kosmonautima putem telemosta, takođe ih očekuju priče o svemirskim projektima i razvoju svemira, ekskluzivni snimci sa MSS i priče poznatih entuzijasta svemira iz zemalja BRIKS-a.

"Projekat 'Starbound. Put do zvezda' je naš zajednički doprinos tome da svemir bude bliži ljudima. Dospevši u orbitu, kosmonaut dobija jedinstvenu priliku da vidi našu planetu sa strane, da razume koliko je lepa i krhka, da je to naš zajednički dom koji treba čuvati. Uveren sam da će tokom komunikacije sa stanovnicima različitih zemalja članovi ruskog tima na MSS uspeti ne samo da govore o svom radu, već i da pomognu čovečanstvu da više zavoli mesto gde svi živimo – planetu Zemlju", rekao je direktor "Roskosmosa" Jurij Borisov.

U prvoj epizodi na pitanja stanovnika Indije odgovaraće ruski kosmonaut na MSS, svetski rekorder po ukupnom vremenu provedenom u orbiti, Oleg Kononenko. Svoje pitanje će postaviti i prvi indijski kosmonaut, Heroj Sovjetskog Saveza Rakeš Šarma. Pored toga, prva epizoda emisije baviće se i sovjetskim i ruskim svemirskim projektima, kao i o saradnji sa Indijom u ovoj oblasti.

"Kad se podignete gore i pogledate na Zemlju dole, ne vidite granice. Vidimo koliko su naše sudbine zapravo povezane. S tačke gledišta čovečanstva nema smisla preći hiljade kilometara i reći da ste iz Amerike. Vi ste sa planete Zemlje. Razmislite o tome. Ne nacionalno, već globalno", rekao je Rakeš Šarma.

Direktnu liniju sa MSS moderiraće voditelj RT iz studija kanala u Moskvi zajedno sa ruskim kosmonautom-ispitivačem Konstantinom Borisovim, koji je nedavno završio misiju i vratio se na Zemlju.

Pitanja za kosmonaute na MKS bilo ko može poslati na elektronsku adresu – starbound@rttv.ru. Autori najneobičnijih i najinteresantnijih pitanja dobiće nagrade, uključujući i gran-pri – putovanje na kosmodrom "Vostočni", gde će moći da vide lansiranje rakete.

Godine 2016. RT je prvi u svetu "poslao" gledaoce u kosmos, prikazavši u panoramskom formatu jedinstvene kadrove Zemlje, snimljene na brodu MSS zajedno sa "Roskosmosom" i RKK "Energija". Godine 2018. prvi u istoriji panoramski video, snimljen u otvorenom kosmosu, "SPACEWALK 360" osvojio je prestižnu nagradu "Shorty Awards".

Međunarodnu mrežu RT čine informativni kanali na engleskom, arapskom, španskom, francuskom, nemačkom jeziku i dokumentarni kanal RTD na ruskom i engleskom. Televizijska mreža takođe uključuje onlajn portale na sedam jezika, uključujući srpski i ruski, i globalnu multimedijalnu agenciju RUPTLY, koja nudi ekskluzivne materijale televizijskim kanalima širom sveta.

RT je predstavljen na kineskom jeziku na popularnim kineskim društvenim mrežama, kao i na društvenim mrežama na hindiju. RT je dostupan non-stop više od 800 miliona gledalaca u više od 100 zemalja sveta.

image