Rusija

Putin: Rusija i Belorusija jačaju suverenitet a u pomoć im stižu nove tehnologije

Minsk je jedan od ključnih ekonomskih partnera Moskve, robna razmena je dostigla rekordnih 46,5 milijardi dolara, na Moskvu otpada oko 60 odsto spoljnotrgovinskog poslovanja Minska, rekao je ruski predsednik
Putin: Rusija i Belorusija jačaju suverenitet a u pomoć im stižu nove tehnologijeGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

Za jačanje suvereniteta Rusije i Belorusije je neophodna aktivna primena novih tehnologija i Moskva i Minsk bave se rešavanjem ovog zadatka, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u govoru učesnicima jedanaestog foruma regiona Rusije i Belorusije, prenosi Kremlj.

Ruski lider je dodao da je to potrebno kako bi se povećala konkurentnost i obezbedio održiv ekonomski rast u dugoročnoj perspektivi.

Prema njegovim rečima, nove tehnologije su potrebne ne samo na nacionalnom, već i na regionalnom nivou, čemu doprinosi forum regiona dve zemlje.

"Oko 250 sporazuma i ugovora, u vrednosti od 24 milijarde rubalja, biće potpisano tokom foruma regiona Rusije i Belorusije", naglasio je Putin.

Ruski predsednik je istakao i da Moskva i Minsk zajedno rade na projektovanju orbitalnih i zemaljskih komponenti satelitskih sistema za posmatranje zemljine površine i navigaciju.

Takođe je naglasio da Uralska fabrika civilnog vazduhoplovstva i fabrika za remont aviona u Baranovičima u Belorusiji zajedno rade na stvaranju lakog višenamenskog aviona.

"Dve zemlje će realizovati čitav niz zajedničkih visokotehnoloških projekata u cilju supstitucije uvoza i pokretanja novih naprednih proizvoda", najavio je Putin.

On je dodao da je Belorusija jedan od ključnih ekonomskih partnera Rusije i da je robna razmena dostigla rekordnih 46,5 milijardi dolara, te da na Moskvu otpada oko 60 odsto spoljnotrgovinskog poslovanja Minska.

Rusija čvrsto drži prvo mesto po investicijama u belorusku ekonomiju sa više od pet milijardi dolara, a u celoj Belorusiji radi oko 2.500 kompanija sa ruskim kapitalom.

Putin je zaključio da integracioni procesi u kojima učestvuju Moskva i Minsk donose praktičnu korist obema zemljama.

Na kraju svog govora, ruski lider je čestitao Belorusiji Dan nezavisnosti i 80. godišnjicu oslobođenja od nacista, koja se obeležava 3. jula.

Rusija i Belorusija će uvek pamtiti da su u Drugom svetskom ratu one oslobodile Evropu i dale ključan doprinos pobedi nad nacizmom, poručio je predsednik Rusije.

image