Rusija

Ruski vojnici konstruisali sačmarice i pištolje za obaranje FPV dronova (VIDEO)

Zbog sve većih pretnji koje predstavljaju dronovi malih dimenzija, vojnici jedne od jedinica PVO ruske vojske sami su dizajnirali i proizveli nekoliko različitih oružja za obaranje ovih letelica
Ruski vojnici konstruisali sačmarice i pištolje za obaranje FPV dronova (VIDEO)www.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Pripadnici jedne od jedinica PVO u sastavu operativno-taktičke grupe trupa "Jug" u Luganskoj Narodnoj Republici konstruisali su i pokrenuli sopstvenu proizvodnju jednometnih pištolja i dodataka koji ispaljuju lovačke patrone sa sačmom, a namenjeni su za uništavanje malogabaritnih FPV dronova.

"Dizajnirali smo nekoliko pištolja za borbu protiv dronova. Napravili smo ih u različitim kalibrima - 12, 16, 20. Kalibar 20 se manje više dobro pokazao, prijatniji je za ruku. Ali isprobali smo sve i svi su se dobro pokazali", rekao je načelnik štaba zasebnog diviziona sa pozivnim znakom "Vizir" za TASS.

Prema njegovim rečima, ovi pištolji mogu se koristiti kada se FPV dronovi približe na oko 20-30 metara udaljenosti.

Uz pištolje, "Vizir" i njegovi saborci napravili su i podcevnu sačmaricu u kalibru 12, koja se postavlja na jurišnu pušku iz porodice "Kalašnjikov". Kao i pištolji, podecvna sačmarica je jednometna.

Još jedan proizvoda ove jedinice koji je prikazan je dodatak koji se montira na vrh cevi jurišne puške i napunjen je lovačkim patronom sa sačmom, dok je prvi metak u okviru same puške ćorak koji se koristi za aktiviranje patrone.

Ova dva proizvoda su se pokazala kao efikasno oružje za obaranje dronova na udaljenostima od 70 do 100 metara.

Kako navodi "Vizir", da bi se povećala efektivnost borbe protiv dronova, što više vojnika različitih rodova i specijalnosti mora da bude opremljeno takvim naoružanjem kako bi se zaštitili od nadolazećih malogabaritnih letelica.

Takođe, ruski vojnici su za TASS izjavili da su prvi primerci ovih izuma već poslati na liniju fronta.

image