Rusija

Sergej Lavrov putuje u Njujork sredinom jula: Rusija preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti UN

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova napominju i da Savet bezbednosti planira da održi sastanke o Haitiju, DR Kongu, Zapadnoj Africi i regionu Sahela, Jemenu, Kipru, Kolumbiji, Libanu i Siriji
Sergej Lavrov putuje u Njujork sredinom jula: Rusija preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti UNGetty © David Dee Delgado

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov učestvovaće 16. i 17. jula na sastancima Saveta bezbednosti UN, tokom kojih će se razgovarati o multilateralnoj saradnji i Bliskom istoku, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije.

U saopštenju se navodi i da je Rusija od 1. jula preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti UN na mesec dana. 

"16. jula održaće se otvorena debata na ministarskom nivou na temu 'Multilateralna saradnja u interesu stvaranja pravednijeg, demokratskijeg i održivijeg svetskog poretka'. 17. jula održaće se otvorena debata na ministarskom nivou o situaciji na Bliskom istoku, uključujući palestinsko pitanje. 19. jula održaće se debata Saveta bezbednosti o saradnji UN sa ODKB-om, Zajednicom nezavisnih država i ŠOS-om", piše rusko MSP.

Dodaje se da će Lavrov predsedavati tokom prva dva događaja.

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova napominju i da Savet bezbednosti planira da održi sastanke o Haitiju, DR Kongu, Zapadnoj Africi i regionu Sahela, Jemenu, Kipru, Kolumbiji, Libanu i Siriji, kao i o aktivnostima Regionalnog centra UN za preventivnu diplomatiju Centralne Azije.

"Planirano je da se produže mandati Zajedničke kancelarije UN na Haitiju, Misije UN za podršku implementaciji Hodejdskog sporazuma i režima sankcija Saveta bezbednosti Centralnoafričkoj Republici", navodi se u saopštenju.

image