Rusija

Rusi naneli jak udarac Ukrajini: Onemogućena proizvodnja i dopremanje oružja

Udari ruskih trupa na vojne komplekse Ukrajine poremetili su transport vojne opreme
Rusi naneli jak udarac Ukrajini: Onemogućena proizvodnja i dopremanje oružjawww.globallookpress.com © Karl-Heinz Spremberg

Poslednji masovni udari Ruske vojske na ključnu vojnu infrastrukturu Ukrajine naneli su veliku štetu protivničkoj strani. Onemogućeno je dopremanje vojne opreme na front a i uništeni su objekti za proizvodnju oružja u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Obustavljena je proizvodnja naoružanja u vojnim kompleksima, poremećen je železnički transport vojne opreme za Oružane snage Ukrajine. Udar je izveden u ponedeljak visokopreciznim oružjem velikog dometa na vojnu administraciju, na objekte odbrambenog kompleksa i energetske objekte Ukrajine", navodi se u saopštenju .

"Cilj je postignut, svi naznačeni ciljevi su pogođeni", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Rusi preuzimaju inicijativu

Inicijativa na zaporoškom frontu konačno je prešla u ruke ruskih snaga - sada umesto da reaguje, Rusija preventivno napada položaje na kojima su stacionirani ukrajinski vojnici i njihova vojna tehnika, izjavio je predsednik pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov, prenosi TASS.

"Na zaporoškoj liniji fronta, polako ali sigurno, zadobijamo inicijativu. Nismo je dugo imali, samo smo reagovali, ali sada često preduhitrimo neprijatelja. Poslednji put smo bili u mogućnosti da napadnemo pre mesec i po ili dva, sada je to prioritet", rekao je Rogov.

Prema rečima Rogova, poslednjih dana ukrajinska vojska pretrpela je ozbiljne gubitke, koji se često ispostavljaju i veći od proračunatih procena. "Gubici neprijatelja su opipljivi, vidljivi su – dobijamo informacije o gubicima sa njihove strane. Često su veći od naših predviđanja", rekao je on.

Prema njegovim rečima, izvršeni su uspešni udari po ukrajinskim jedinicama u Dnjepropetrovskoj oblasti i na frontu u Zaporoškoj oblasti.

"U Nikopolju i Margancu u Dnjepropetrovskoj oblasti napali smo neprijatelja i njegovu tešku vojnu tehniku, uključujući i onu iz koje se granatira Energodar. I kod Vermeovske izbočine artiljerija je dobro funkcionisala i neprijatelju je naneta značajna šteta. U  Zaporožju beležimo uspešne udare na selo Plavni, Zalizničnoe i Olgovsko", rekao je Rogov.

Napadi na ukrajinsku infrastrukturu Oružanih snaga Rusije počeli su 10. oktobra - dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most, iza kojeg, prema navodima ruskih vlasti, stoje ukrajinske specijalne službe. Udari se izvode na objekte energetike, odbrambene industrije, vojne komande i veze širom zemlje. Od tada se u ukrajinskim regionima svakodnevno objavljuju upozorenja o vazdušnim napadima, ponekad i na teritoriji cele zemlje.

image