Rusija

Kosačov: SAD su opsednute idejom da su glavne

Vašington neće odustati od ideje o sopstvenoj superiornosti samo zbog spoljnog pritiska, u tom kontekstu nema značaja ko će biti predsednik Amerike, naveo je zamenik predsednika Saveta Federacije
Kosačov: SAD su opsednute idejom da su glavneGetty © Caroline Purser

SAD su opsednute idejom da treba da budu glavne, tako da nema razlike između Džozefa Bajdena i Donalda Trampa kao šefa Bele kuće – Vašington neće odustati od ideje superiornosti, rekao je zamenik predsednika Saveta Federacije Konstantin Kosačov za sajt "Argumenti i fakti".

U Americi postoji širi konsenzus među partijama na temu američke superiornosti, navodi Kosačov i pojašnjava da je to "sveti gral" i za Bajdena, i za Trampa, i za svakog drugog potencijalnog predsedničkog kandidata.

Između Bajdena i Trampa nema veće razlike, iako imaju različite karaktere, jer Amerikanci neće odustati od ideje o sopstvenoj superiornosti samo zbog spoljnog pritiska, precizirao je Kosačov.

SAD se suočavaju sa sve većim spoljnim pritiskom, pa njihova pozicija "više nije nekonkurentna kao pre 20-30 godina", naveo je ruski zvaničnik.

U svetu se pojavljuju i drugi centri moći čija je politika sve jača, naveo je Kosačov i pomenuo Rusiju, Kinu i zemlje BRISK-a.

"Formiranje multipolarnog svetskog poretka nije jednostavno jer su Amerikanci i njihovi saveznici vrlo jasno izgradili svoj unipolarni svet – stvorili su institucije koje im omogućavaju da zadrže liderstvo, počev od dolara kao glavne svetske valute pa do upravljanja Interpolom, Nobelovim komitetom, Evrovizijom, Međunarodnim olimpijskim komitetom i slično", zaključio je Kosačov.

Pet grešaka Zapada u Ukrajini

Zapadne zemlje su već napravile pet fatalnih grešaka u kontekstu ukrajinske krize, a poslednja greška je neprihvatanje mirovnog predloga koji je izneo ruski predsednik Vladimir Putin, ocenio je Kosačov.

Prema rečima Kosačova, prva greška je bila to što Zapad nije reagovao na državni udar u Ukrajini 2014. godine.

"Podsetiću vas da su Francuska, Nemačka i Poljska tada bile garanti dogovora koji je sklopio tadašnji predsednik Viktor Janukovič sa opozicijom. Ali kada je opozicija prekršila sporazum i pokrenula državni udar. Zapad je ćutao i time gurnuo Ukrajinu u tešku krizu", objasnio je političar.

Druga greška Zapada je, prema rečima ruskog zvaničnika, to što je odbio da prizna da je promena statusa Krima i Sevastopolja direktna posledica državnog udara u Ukrajini, kao i da je izraz slobodne volje stanovnika ovih regiona, a ne tzv. "ruske okupacije".

Zapad je načinio grešku i kada nije priznao "građanski rat" na jugoistoku Ukrajine, kada je stanovništvo Novorusije odbilo da prizna puč u Kijevu i borilo se za svoja prava, naveo je Kosačov i podsetio da su stanovnici Donbasa bili spremni da priznaju teritorijalni integritet Ukrajine, ali Kijev nije ispoštovao Minske sporazume.

Četvrta greška Zapada je što nije prihvatio ruske predloge u decembru 2021. godine, naveo je Kosačov i zaključio da su SAD i NATO tada propustili poslednju šansu da spreče Specijalnu vojnu operaciju.

image