Rusija

ATACMS pod lupom ruskih stručnjaka: Tu više nema tajni za nas

Ruski eksperti su temeljno izučili složenu bojevu glavu američke rakete koju Kijev koristi za napade na civilne ciljeve na ruskoj teritoriji
ATACMS pod lupom ruskih stručnjaka: Tu više nema tajni za nasGetty © South Korean Defense Ministry

Ruski stručnjaci koji proučavaju ATACMS rakete su temeljno izučili složeni uređaj od više komponenti koji inicira eksploziju američke rakete, otkrio je specijalista za oružje sa željom da ostane anoniman.

"Ova bojeva glava je razvijena za protivbrodsku raketu, a kasnije je instalirana na raketu ATACMS", rekao je ruski stručnjak.

Inženjeri su uspeli da otvore telo uređaja na raketi, a ispostavilo se da se unutra nalazi složeni mehanizam koji može da se podešava u zavisnosti od zadataka.

Eksplozivni deo rakete, prema rečima specijaliste za oružje, ima složen dizajn kako bi se garantovala sigurnost upotrebe, a ruski stručnjaci su ga već proučili.

"Tu više nema tajni za nas", rekao je on.

Pentagon je u aprilu potvrdio su Ukrajini poslate operativno-taktičke rakete povećanog dometa ATACMS i da je Kijevu dozvoljeno da ih koristi "unutar suverene ukrajinske teritorije". Međutim, dometom od 300 kilometara, zahvata se veliki pojas ruske teritorije, i omogućava dejstvo po celom Krimu, skoro po svim oblastima koje su prisajedinjene Ruskoj Federaciji, a takođe i po jednom značajnom pojasu u dubini ruske teritorije, posebno Belgorodske i Kurske oblasti.

ATACMS je operativno-taktička balistička raketa koja se može lansirati iz višestrukih raketnih sistema, uključujući M142 HIMARS.

Prošlog oktobra, ruski predsednik Vladimir Putin je odluku SAD da isporuče ove rakete Ukrajini nazvao još jednom greškom koja stvara dodatnu pretnju, a neće moći radikalno da promeni situaciju na frontu.

image