Rusija

Kina: NATO predstavlja ozbiljan izazov za interese i bezbednost Pekinga

Odgovarajući na optužbe generalnog sekretara NATO-a da NRK osporava vrednosti, interese i bezbednost Alijanse, Mao Ning odgovara da, ako se pod tim "vrednostima" podrazumeva izazivanje sukoba i bujanje tenzija, onda jeste tako – Kina ne može da se složi sa tim
Kina: NATO predstavlja ozbiljan izazov za interese i bezbednost PekingaGetty © Johannes Neudecker/picture alliance

NATO se meša u unutrašnje poslove Kine, skrnavi njenu unutrašnju i spoljnu politiku, dovodi u pitanje bezbednost zemlje, rekla je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na današnjem brifingu.

Na ovaj način reagovala je na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je rekao da ne smatra Kinu protivnikom, ali da Peking osporava vrednosti, interese i bezbednost NATO-a.

"Ne znam šta su vrednosti NATO-a. Ako se radi o upotrebi ideoloških linija za stvaranje protivrečnosti, izazivanje sukoba i bujanje tenzija, onda jeste tako – Kina zaista ne može da se složi sa tim", navela je Mao Ning.

NATO je taj koji kontinuirano izaziva Kinu i predstavlja ozbiljan izazov za interese i bezbednost Pekinga, poručila je ona.

Stoltenberg je prethodno optužio je Kinu za podsticanje najvećeg sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata i naveo da bi trebalo "da se pomogne Japanu, Južnoj Koreji, Australiji i Novom Zelandu da povećaju pritisak na Peking" i tako doprinesu stabilizaciji situacije u Aziji.

Generali sekretar NATO-a je krivicu Pekinga objasnio time što pruža podršku Rusiji, izvozeći proizvode najsavremenije tehnologije i elektronike za proizvodnju dronova i raketa.

image