Rusija

Duma sutra razmatra suspenziju učešća Rusije u PS OEBS-a

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prethodno je izjavio da se OEBS "u potpunosti degradirao"
Duma sutra razmatra suspenziju učešća Rusije u PS OEBS-aGetty © Omar Marques / SOPA Images/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Ruska duma će u sredu razmotriti projekat obustavljanja učešća ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, izjavio je prvi zamenik predsednika Državne dume Aleksandar Žukov.

"Sutra ćemo razmatrati rezoluciju Državne dume 'O izjavi veća Federalne skupštine Ruske Federacije' o suspenziji učešća delegacije Savezne skupštine Ruske Federacije u radu Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (PS OEBS)", rekao je Žukov novinarima, prenose "RIA Novosti".

Ruski ministar spoljnih poslova je prošle nedelje u Minsku izjavio da se OEBS "u potpunosti degradirao i počeo da služi interesima Zapada".

"OEBS nije organizacija koja se bavi interesima većine svojih članova, već se pretvorio u instrument onih koji sa druge strane okeana manipulišu evropskim procesima i koji su poslednjih godina jednostavno potčinili Evropu svojim interesima i odstranili je kao konkurenta u ekonomskoj sferi. U vezi sa tim, mi i Republika Belorusija zalažemo se za to da bezbednosna pitanja razmatraju pre svega zemlje našeg zajedničkog kontinenta, bez spoljašnjeg mešanja", izjavio je Lavrov.

image