Rusija

Putin i Alijev na marginama ŠOS-a: Saradnja obimna, sve se razvija u pozitivnom smeru

Ruski lider sastao se danas sa azerbejdžanskim kolegom na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Kazahstanu
Putin i Alijev na marginama ŠOS-a: Saradnja obimna, sve se razvija u pozitivnom smeru© Kremlin.ru

Odnosi Rusije i Azerbejdžana razvijaju se u pozitivnom smeru, obim naše saradnje je veliki, poručio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Kazahstanu.

Putin je istakao da je saradnja toliko obimna da, čak i kada bi se lideri sastajali svaki mesec, uvek bi imali o čemu da razgovaraju. 

"Kada je reč o ključnom pitanju, a to je trgovinsko-ekonomska saradnja, naši odnosi se razvijaju pozitivno. Tendencija (rasta) je dobra za prvu polovinu godine. Rast iznosi, mislim, 13 odsto. Uglavnom, sve se razvija pozitivno", izjavio je ruski lider na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Kazahstanu.

Putin je još istakao i važnost međunarodnog transportnog koridora "Sever–Jug", za koji je rekao da je jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata o kojem će danas razgovarati sa Alijevim. Azerbejdžanski lider je sa svoje strane potvrdio da je Baku zainteresovan za nastavak realizacije ovog projekta kroz teritoriju Azerbejdžana.

U pitanju je, podsetimo, koridor dužine 7.200 kilometara, koji će predstavljati kraću alternativu Sueckom kanalu, te će zbog toga biti važna alternativa za prevoz robe, koja će uštedeti i vreme i novac. Koridor će, takođe, biti u potpunosti nezavistan od Zapada i zapadnih sankcija, te je to još jedan razlog zbog čega je interesantan Rusiji i Iranu. Projekat objedinjuje transportne sisteme više zemalja, budući da prolazi kroz više njih, a krajnje stanica nalazi se u Indiji.

image