Rusija

Francuz priznao krivicu u slučaju špijuniranja ruske vojske

Vinatije nije postupao u skladu s ruskim zakonom o stranim agentima, a informacije koje je prikupio mogle su biti upotrebljene protiv bezbednosti RF
Francuz priznao krivicu u slučaju špijuniranja ruske vojske© Tanjug/AP Photo

Francuski državljanin Loran Vinatije, u Rusiji označen kao strani agent, priznao je krivicu u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u Ruskoj Federaciji zbog nezakonitog prikupljanja informacija o ruskim vojnim aktivnostima, saopštila je pres-služba ruskog Istražnog komiteta.

"U slučaju je ispitano sedam svedoka s kojima se optuženi sastao radi prikupljanja informacija o vojnim i odbrambenim aktivnostima Rusije. Audio-snimci sastanaka poslati su na forenzičku analizu. Istražitelji su pregledali rezultate obaveštajnih operacija organa za sprovođenje zakona i ispitali tehnička sredstva oduzeta od okrivljenog. On je tokom saslušanja priznao krivicu", navedeno je u saopštenju.

Istražni komitet je istakao da Vinatije nije postupao u skladu s ruskim zakonom o stranim agentima i da nadležnim organima nije dostavio dokumenta neophodna za upis u registar stranih agenata.

Uz to je navedeno da su informacije iz oblasti vojne i vojnotehničke aktivnosti Rusije koje je Vinatije prikupljao mogle biti iskorišćene protiv bezbednosti Ruske Federacije.

S tim ciljem je okrivljeni i posetio Rusiju, uključujući Moskvu, i sastajao se s ruskim državljanima.

Istražni komitet je dodao da su njegove kriminalne aktivnosti osujećene zajedničkim naporima istražitelja moskovskog ogranka Istražnog komiteta i Federalne službe bezbednosti (FSB).

Vinatije, koji radi kao konsultant za švajcarski Centar za humanitarni dijalog, uhapšen je 5. avgusta 2023.

image