Rusija

Belousov: Svet podrhtava, a mi gradimo nove zajedničke mehanizme za nedeljivu bezbednost

Ruski ministar odbrane Andrej Belousov je predložio da zemlje članice ZND unaprede mehanizme za zajedničko suprotstavljanje novim i tradicionalnim izazovima i pretnjama
Belousov: Svet podrhtava, a mi gradimo nove zajedničke mehanizme za nedeljivu bezbednostwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ruski ministar odbrane Andrej Belousov izjavio je na sednici Saveta ministara odbrane Zajednice nezavisnih država (ZND) ocenio da su SAD i njihovi saveznici prvo prouzrokovali ukrajinsku krizu, a sada je namerno produžavaju.

"Zapadne zemlje na svaki mogući način tolerišu to što privremena vlada Ukrajine naširoko nameće nacizam u njegovim najgorim oblicima i ulažu sve napore da oskrnave istorijsku istinu", naveo je ministar.

Rusija ceni solidarnost prijateljskih zemalja ZND u borbi protiv veličanja nacizma i falsifikovanja istorije, naglasio je Belousov.

Dok svet potresa globalna nestabilnost i sve veća napetost na spoljnim granicama ZND, posebnu pažnju treba posvetiti unapređenju mehanizama za zajedničko suprotstavljanje novim i tradicionalnim izazovima i pretnjama, poručio je ruski ministar.

"To je jedan od naših prioriteta", poručio je Belousov otvarajući sednicu Saveta ministara odbrane Zajednice nezavisnih država (ZND).

Belousov je podsetio na reči ruskog predsednika Vladimira Putina da na evroazijskom prostoru treba formirati arhitekturu jednake i nedeljive bezbednosti i uzajamne i ravnopravne saradnje i razvoja.

"Govorimo o sistemu bezbednosti koji pokriva sve oblasti delovanja i otvoren je za sve evroazijske zemlje bez izuzetka", naglasio je ruski ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, važnu ulogu u tome imaju multilateralne međunarodne organizacije koje postoje na evroazijskom prostoru, poput Savezne države Rusije i Belorusije, ODKB-a, EAES-a, ZND-a i ŠOS-a.

Fokus je na povećanju aktivnosti i autoriteta pomenutih integracionih struktura kao i na uspostavljanju dijaloga između njih u oblasti bezbednosti, naglasio je Belousov.

Više od 30 godina ZND je posvećen prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, a bezbednosna pitanja su u stalnom fokusu Saveta ministara odbrane, dodao je on.

Moskva je odlučna da razvija saradnju između vojnih resora zemalja ZND u svim ključnim oblastima, poručio je Belousov.

Inače, na samom početku sastanka, ruski ministar odbrane Andrej Belousov izabran je za predsedavajućeg u Savetu ministara odbrane ZND, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin je na sastanku ministara ZND koji se održava u Minsku izjavio da je došlo do promena u sastavu Saveta ministara odbrane i da će Belousov od sada predstavljati rusku stranu.

image