Rusija

Rusija suspendovala učešće u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a

Predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Dume i lider stranke LDPR Leonid Slucki rekao je da su ruski poslanici i senatori više puta bili izloženi viznoj diskriminaciji, da je ruskoj delegaciji oduzeto pravo glasa
Rusija suspendovala učešće u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a© Aziz Karimov/Getty Images

Na plenarnoj sednici Saveta Federacije Rusije jednoglasno je usvojena izjava Savezne skupštine o suspenziji učešća ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (PS OEBS), kao i o uplaćivanju doprinosa u njen budžet.

"Moramo da konstatujemo da su u nastalim uslovima mogućnosti za nastavak konstruktivnog dijaloga u PS OEBS potpuno iscrpljene. S tim u vezi, senatori Ruske Federacije i poslanici Državne Dume smatraju opravdanim i logičnim suspendovanje učešća delegacije Federalne skupštine Ruske Federacije u PS OEBS, kao i plaćanje doprinosa Ruske Federacije u budžet PS OEBS", navodi se u dokumentu.

Državna duma je takođe na plenarnoj sednici usvojila ovu izjavu Savezne skupštine.

Predsedavajući Odbora za međunarodne poslove Dume i lider stranke LDPR Leonid Slucki primetio je ranije da se PS OEBS od platforme za diskusiju o jednakoj i nedeljivoj bezbednosti na evropskom kontinentu pretvorila u glasnika "rusofobičnih političara" koji rade na antiruskoj agendi SAD i NATO-a.

Slucki je primetio da su ruski poslanici i senatori više puta bili izloženi viznoj diskriminaciji kada im je neopravdano uskraćeno pravo da uđu na teritoriju zemalja-učesnica radi učešća na sednicama Skupštine. Ruskoj delegaciji je faktički oduzeto pravo glasa i ona ne može da učestvuje u donošenju odluka PS OEBS, objasnio je Slucki.

On je istakao da, ako rusofobična politika rukovodstva PS OEBS bude revidirana i pokaže se volja za konstruktivnom saradnjom, Rusija zadržava pravo da razmotri mogućnost povratka u ovu organizaciju.

Podsetimo, Rumunija je ranije odlučila da isključi ne samo Rusiju, već i Belorusiju iz učešća na sednici Parlamentarne skupštine OEBS-a, koja je održana od 29. juna do 3. jula.

image