Rusija

Erdogan posle sastanka sa Putinom: Moguće je postići pravedan mir u Ukrajini

Dvojica lidera razgovarali su na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Astani, u Kazahstanu
Erdogan posle sastanka sa Putinom: Moguće je postići pravedan mir u Ukrajini© Kremlin.ru

Odnosi Moskve i Ankare nastavljaju da se razvijaju, uprkos svim poteškoćama koje danas postoje u svetu, poručio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin na sastanku sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom. 

Putin i Erdogan sastali su se na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Astani, u Kazahstanu.

Predsednik Rusije izjavio je da su lideri u stalnom kontaktu i da razmenjuju mišljenja o aktuelnim dešavanjima u svetu.

Redžep Tajip Erdogan je pozvao ruskog lidera da poseti Tursku i izjavio da očekuje da će Putin vrlo brzo doći u posetu. Ovaj poziv ruski lider je prihvatio, javljaju ruski mediji.

Kabinet turskog predsednika saopštio je u međuvremenu da je Erdogan Putinu rekao da smatra da je moguće postići mirovni sporazum sa Kijevom tako da on bude pravedan, i da zadovolji obe strane. U svemu tome Turska bi imala odgovarajuću ulogu, jer, prema rečima predsednika Turske, upravo bi Ankara bila ta koja bi postavila osnovu za sporazum o prekidu vatre između Moskve i Kijeva.

Pored bilateralnih odnosa Turske i Rusije, razgovarano je i o Ukrajini, izraelskim napadima na palestinske teritorije, rešenju tenzija u Siriji i borbi protiv terorizma, saopštio je kabinet Erdogana.

Pred sam početak sastanka, turski predsednik je istakao i da je "važan korak" to što su lideri danas u Astani i poručio da je novi cilj trgovinsko-ekonomske saradnje Rusije i Turske trgovinski promet u vrednosti od 100 milijardi dolara.

"Imamo potencijal da to postignemo", dodao je zatim turski lider.

Poređenja radi, trgovinski promet dve zemlje trenutno iznosi oko 55 milijardi dolara.

Takođe, Erdogan je naglasio da je za Tursku veoma važna saradnja sa Rusijom u sferi turizma i dodao da će saradnja u tom planu biti nastavljena. 

Mediji javljaju da je sastanak završen u veoma pozitivnoj atmosferi, o čemu svedoči i video ispod.

image