Rusija

Si nakon sastanka sa Putinom: Peking će nastaviti borbu da se reši ukrajinska kriza

Putin je istakao da Moskva i Peking ne prave nikakve blokove, ne sarađuju protiv treće strane, već samo rade u interesu svojih naroda, dok je šef ruske diplomatije ocenio da je razgovor sa kineskom delegacijom protekao odlično, u atmosferi potpunog razumevanja

Rusija i Kina nastavljaju da jačaju saradnju, naši odnosi su trenutno najbolji do sada, ocenio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa kineskim liderom Si Đinpingom u Astani.

"Odnosi Rusije i Kine razvijaju se po principu ravnopravnosti, uzajamne koristi i poštovanja suvereniteta. Naša saradnja nije usmerena ni protiv koga. Ne formiramo nikakve blokove ili saveze, mi samo radimo u interesu naših naroda", izjavio je Putin na marginama samita ŠOS-a, dodajući da je saradnja Rusije i Kine danas jedan od glavnih faktora koji doprinosi stabilizaciji situacije u svetu.

Predsednik Rusije je potvrdio i da Moskva i Peking dosledno sprovode plan ekonomske saradnje do 2030. godine, a trgovinska saradnja tokom prve polovine ove godine je, takođe, ocenjena pozitivno.

"Trgovina raste. To smo istakli i tokom moje posete Narodnoj Republici Kini. I danas to ponovo možemo da konstatujemo", izjavio je Putin.

Takođe, ruski lider pozvao je kineskog kolegu da u oktobru ove godine učestvuje na samitu BRIKS-a u Kazanju. 

Govoreći o Šangajskoj organizaciji za saradnju, Putin je istakao da su i Kina i Rusije bile deo te priče od samog početka 2001. godine, te da nema sumnje da će Moskva podržati kinesko predsedavanje ŠOS-om sledeće godine.

Si Đinping je, sa svoje strane, poručio da susret sa predsednikom Putinom ukazuje na to na koliko su visokom nivou danas kinesko-ruski odnosi. On je potvrdio da će Peking nastaviti da se bori za to da se ukrajinska kriza reši političkim putem, a poručio je i da Kina podržava Rusiju u njenoj borbi protiv nezakonito uvedenih sankcija i hegemonije. Takođe, istaknuto je da Moskva i Peking treba da nastave da jačaju sveobuhvatno strateško partnerstvo, pružaju otpor spoljašnjem mešanju i zajedno brane mir i stabilnost u regionu", prenose RIA Novosti.

Nakon sastanka, portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je da su lideri jasno istakli da nikakav format pregovora o ukrajinskoj krizi neće imati perspektivu, ukoliko njemu ne bude učestvovala i ruska strana. 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je protekle pregovore vrlo pozitivno. Kako je rekao, sve je proteklo odlično, u atmosferi potpunog razumevanja. 

image