Nebenzja napustio salu SB UN: Visok nivo ukrajinske diplomatije

Stalni predstavnik Rusije pri UN naglasio je da su i dalje spremni da nastave pregovore o uzrocima otpočinjanja specijalne vojne operacije

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Benezja odbio je da prisustvuje izlaganju ukrajinskog kolege Sergeja Kislice zbog, kako kaže, serije tvitova koji su bili objavljeni u petak pre dve nedelje na njegovom profilu. Na ovo se ironično osvrnuo, rekavši da je to jasan prikaz "visokog nivoa ukrajinske diplomatije".

"Neću da slušam zlobnu retoriku predstavnika kijevskog režima. Pretprošlog petka se još jednom istakao diplomatskim tvitom. Onima koji nisu upoznati sa njegovim radom, toplo preporučujem da se upoznaju. To je dokaz 'visokog' nivoa ukrajinske diplomatije", istakao je stalni predstavnik Rusije.

Kislica je 25. novembra objavio fotografiju na kojoj su prikazani Nebenzja, predsednik Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Grigorij Karasin i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Objava je bila propraćena komentarom koji je aludirao na navodnu sličnost Nirnberških suđenja pristalicama Adolfa Hitlera nakon Drugog svetskog rata i sadašnjih diplomata Rusije. 

Ukrajinski predstavnik pri Ujedinjenim nacijama tada je pozvao i na hitno uspostavljanje međunarodnog "tribunala za istragu i krivično gonjenje zločina koji je navodno počinilo političko i vojno rukovodstvo Rusije u Ukrajini".

Rusija spremna

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja naglasio je danas da je Rusija i dalje spremna da nastavi pregovore o uklanjanju razloga koji su je inicijalno i naveli da otpočne specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Diplomata je istakao da je najveći broj zemalja članica UN, koje su danas prisustvovale zasedanju Saveta bezbednosti, zapravo zainteresovan za pronalaženje diplomatskog rešenja aktuelnog konflikta.

"Na te signale odgovaramo na najozbiljniji način, potvrđujući našu spremnost za pregovore, čija bi svrha bila otklanjanje onoga što nas je nateralo da počnemo sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini", rekao je.

"Ovo razumeju skoro sve države, osim zemalja kolektivnog Zapada i kijevskog režima", zaključio je. 

Ranije tokom dana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je postizanje svih ciljeva vojne operacije u Ukrajini uslov da bi se nastavili pregovori sa Kijevom. Dodao je i da će Moskva sigurno ostvariti ono što je zacrtala, kao i da trenutno ne vidi nikakve naznake da bi otpočinjanje dijaloga sa Ukrajinom bilo moguće u ovom trenutku.

Kijev prešao u zločinačku borbu protiv religioznih sloboda 

Iz Rusije su danas komentarisali i poslednja dešavanja u Ukrajini, a koja se tiču religije i prava svakog čoveka na slobodu veroispovesti. Kijevski režim se, kako je rekao Nebenzja, ponaša "zločinački" i "mizantropski" prema svima koji su povezani sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Ukrajinsko rukovodstvo je, kako kaže, uz prećutni pristanak Zapada, "prešlo u borbu protiv neslaganja i u sferi religije".

"Podrugljivo formulisana odluka o 'nemogućnosti delovanja u Ukrajini verskih organizacija povezanih sa centrima uticaja u Ruskoj Federaciji' zapravo znači zabranu slobode veroispovesti – ključnog prava demokratske države, kako bi to želele da budu vlasti u Kijevu".