Rusija

Kremlj otkrio: Evo o čemu će šefovi država razgovarati na samitu ŠOS-a

Jednu od tema razgovora predložio je ruski predsednik Vladimir Putin
Kremlj otkrio: Evo o čemu će šefovi država razgovarati na samitu ŠOS-a© kremlin.ru

Ideja o stvaranju novog sistema bezbednosti na evroazijskom prostoru koju je predložio predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova, definitivno će biti jedna od tema na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Razgovor sa partnerima na ovu temu je već u toku", rekao je Peskov i pojasnio da se u tom planu napreduje postepeno.

Naime, Putin je, na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova, osim što je izneo uslove za prekid vatre u Ukrajini, rekao i da je došlo vreme da se razgovara o garancijama kolektivne bezbednosti u Evroaziji i da se smanji prisustvo vanregionalnih vojnih snaga.

"Rusija je zainteresovana za ozbiljan razvoj dijaloga u UN o stvaranju nedeljivog sistema bezbednosti", dodao je predsednik tada.

A danas je na samitu koji se prvi put održava u formatu ŠOS+ u Kazahstanu i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, ali i predstavnici zemalja koje nisu članice, među kojima je Turska, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Samit ŠOS-a održava se u Astani. Događaju prisustvuju šefovi država i vlada Rusije, Azerbejdžana, Belorusije, Indije, Irana, Kazahstana, Katara, Kirgizije, Kine, Mongolije, UAE, Pakistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Turske i Uzbekistana. Samitu će prisustvovati i generalni sekretar ŠOS Džang Ming.

Glavni program ovogodišnjeg samita planiran je za današnji dan. Na kraju samita, očekuje se i konferencija za medije predsednika Ruske Federacije. 

Tokom samita biće potpisano oko 24 nova, zajednička dokumentakao i završna deklaracija i izjava, koja će biti i glavni dokument samita. Ove godina ona će biti nazvana Astanska deklaracija, u čast grada u kojem se održava samit. 

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Iran, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Belorusija i Mongolija, a zemlje partneri - Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, UAE, Turska i Šri Lanka. 

Ove godine, očekuje se da će nova punopravna članica postati i Belorusija.

image