Rusija

Usvojena Astanska deklaracija: Šta su potpisali lideri ŠOS-a

Cilj nove deklaracije je izgradnja novog demokratskog, pravednog političkog i ekonomskog međunarodnog poretka
Usvojena Astanska deklaracija: Šta su potpisali lideri ŠOS-a© kremlin.ru/Фото: Сергей Савостьянов, ТАСС

Lideri zemalja Šangajske organizacije za saradnju su na sastanku u glavnom gradu Kazahstana usvojili Astansku deklaraciju i još dvadesetak odluka koje se odnose na interakciju u različitim oblastima, prenosi Belta.

Astanska deklaracija propisuje veću ulogu ŠOS-a u stvaranju uslova za jačanje globalnog mira, bezbednosti i stabilnosti, izgradnju novog demokratskog, pravednog političkog i ekonomskog međunarodnog poretka.

Cilj nove deklaracije je i unapređenje mehanizama ŠOS-a za suzbijanje bezbednosnih izazova i pretnji, borbu protiv terorizma, separatizma i ekstremizma, trgovine drogom, krijumčarenja oružja i drugih vrsta organizovanog kriminala.

Kazahstanska strana, koja je ove godine domaćin sastanka Saveta šefova država, pripremila je solidan paket dokumenata i odluka čija primena će nesumnjivo pomoći jačanju uloge i uticaja organizacije, naveo je ruski predsednik tokom svog govora u Savetu.

Konkretno, u Astanskoj deklaraciji koja je podneta na usvajanje se ogledaju koordinisani pristupi zemalja ŠOS ključnim aspektima globalne i regionalne agende, ocenio je ruski predsednik.

U njoj se ističe posvećenost svih članica ŠOS-a formiranju pravednog multipolarnog svetskog poretka osnovanog na međunarodnom pravu i želji suverenih država za uzajamno korisnim partnerstvom kao i sa centralnom ulogom Ujedinjenih nacija, naveo je predsednik Rusije Vladimir Putin.

U Astanskoj deklaraciji se navodi da su se potpisnice izjasnile za slobodu svemira od oružja i zahtevaju usvajanje obavezujućeg dokumenta.

ŠOS zahteva striktno poštovanje režima nuklearnog neširenja, a zemlje članice smatraju da je to što pojedine zemlje stvaraju globalni sistem protivraketne odbrane neprihvatljivo i opasno po međunarodnu bezbednost. Smatraju neprihvatljivim da neke zemlje pokušavaju da osiguraju sopstvenu bezbednost na račun bezbednosti drugih država.

Članice ŠOS-a se zalažu za striktno poštovanje konvencije o zabrani razvoja i proizvodnje biološkog i toksičnog oružja.

Takođe, zemlje ŠOS-a smatraju borbu protiv kriminala jednom od ključnih oblasti saradnje, a zalažu se i za sveobuhvatnu reformu UN u cilju jačanja njenog autoriteta.

Zemlje ŠOS spremne su da sarađuju na sprečavanju rizika i unapređenju bezbednosti u oblasti veštačke inteligencije.

ŠOS poziva sve zemlje sveta da se pridruže inicijativi udruženja "O svetskom jedinstvu za pravedan mir, harmoniju i razvoj".

Šta je još potpisano u Astani

Lideri zemalja članica su odobrili inicijativu "O jedinstvu za pravedan svet, harmoniju i razvoj", odlučili da se finalizuje i usaglasi nacrt strategije razvoja ŠOS do 2035. godine i razmotrili pitanja unapređenja aktivnosti organizacije, prenosi Belta.

Odobren je program saradnje država ŠOS-a u borbi protiv terorizma, separatizma i ekstremizma za period od 2025. do 2027. godine, strategija za borbu protiv droga do 2029. i akcioni program za njeno sprovođenje.

Takođe, odobrena je strategija razvoja energetske saradnje do 2030. godine.

Kineski grad Ćingdao proglašen je turističkom i kulturnom prestonicom ŠOS-a do 2026. godine, a odobrena je mapa puta za jačanje saradnje između država članica ŠOS i partnera u dijalogu.

Potpisana je odluka o planu interakcije država ŠOS-a po pitanjima obezbeđenja međunarodne informacione bezbednosti.

Predstavnik Kazahstana Nurlan Jermekbajev imenovan je za generalnog sekretara ŠOS za period od 1. januara 2025. do 31. decembra 2027. godine.

Savet šefova država članica ŠOS usvojio je i izjave "O principima dobrosusedstva, poverenja i partnerstva", "O bezbednosti vode za piće i kanalizacije", "O efikasnom upravljanju otpadom".

Pored toga, na marginama samita potpisan je međuvladin sporazum između članica ŠOS o saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

image