Rusija

Putin sa emirom Katara: Potreban prekid vatre u Pojasu Gaze

Ruski predsednik pozvao je Tamim bin Hamad Al Tanija u zvaničnu posetu Rusiji
Putin sa emirom Katara: Potreban prekid vatre u Pojasu Gaze© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija i Katar ulažu napore za rešenje sukoba na Bliskom istoku, poručio je predsednik Rusije na sastanku sa katarskim emirom Tamim bin Hamad Al Tanijem.

Putin je istakao da je važno što Katar nastupa kao posrednik u rešenju sukoba na Bliskom istoku i to kao najefikasniji posrednik između Hamasa i Izraela, zalaže se za razmenu zarobljenika i talaca i prekid vatre i da je Katar 

Rusija takođe ulaže napore za rešavanje krize na Bliskom istoku što može da se desi samo uz ispunjenje odluka UN i stvaranje dve države, dodao je Putin.

Odnosi Rusije i Katara se baziraju na prijateljskoj osnovi, dodao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, saradnja Rusije i Katara se nastavlja u bankarskom sektoru, a postoji i dijalog za priključenje katara koridoru "Sever-jug".

Promet trgovine nije veliki, ali ima dobre tendencije za rast, ocenio je Putin.

"Niste dugo bili u Rusiji, a rado bismo vas dočekali u našoj državi. Shvatite ovo kao zvanični poziv", rekao je Putin.

Emir Katara je zahvalio na pozivu i prilici da njegova zemlja prisustvuje samitu ŠOS-a, događaju koji je "važan za Aziju".

Katar je ponosan i ceni odnose koje je razvio sa Rusijom, a koji se zasnivaju na uzajamnom poverenju i poštovanju, rekao je katarski emir.

Katar, koji ulaže napore za razmenu ukrajinske i ruske dece, se nada se da se ukrajinska kriza što pre završiti i da će primirje biti prihvatljivo za obe strane.

Bilo bi dobro i da se sukob u Pojasu Gaze što pre završi pregovorima, da se prekine vatra i da se izraelski zarobljenici među kojima su i strani državljani vrate svojim porodicama, rekao je emir.

image