Rusija

"Mejk Raša grejt agen": Medvedev čestitao Americi Dan nezavisnosti

Amerikanci bi na ukrajinski sukob mogli da gledaju kroz prizmu građanskog rata u SAD (1861–1865) kada je većina jednog istog naroda bila prinuđena da oružjem brani svoju nezavisnost, naveo je Dmitrij Medvedev
"Mejk Raša grejt agen": Medvedev čestitao Americi Dan nezavisnostiwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev čestitao je Sjedinjenim Američkim Državama Dan nezavisnosti i predložio Amerikancima da na ukrajinski sukob gledaju kroz prizmu građanskog rata koji od 1861. do 1865. godine.

"Amerika je zemlja sa kratkom istorijom, ali ima svetle stranice, Jedna od njih je upravo građanski rat, tokom kojeg je ropstvo poraženo", napisao je Medvedev na Telegramu.

Prema rečima Medvedeva, konfrontacija između severnih država SAD i južne Konfederacije Američkih Država ima paralele sa sukobom u Ukrajini. Naime, kako je to objasnio Medvedev, razlika između industrijskog potencijala i ljudskih resursa dve zaraćene strane bila je prilično slična kao u Moskvi i Kijevu.

"Ideali protivnika su se oštro razlikovali. Severnjaci su imali jednakost, slobodu, jedan zakon za sve. A na Jugu nečoveštvo i rasizam. Upravo iz ovakvog ugla bi preko okeana trebalo da tumače naše događaje – dakle kao na građanski rat jednog naroda, u kojem je većina prinuđena da oružjem brani svoju nezavisnost boreći se protiv novih nacista, koje podržava korumpirana Evropa i američki vojnoindustrijski kompleks", objasnio je Medvedev.

Zamenik predsednika je rekao da bi rezultat sukoba u Ukrajini, kao i građanskog rata u SAD, trebalo da bude "preporod Velike Rusije".

"Hej, Amerikanci! Da parafraziram vašeg (prim.prev. bivšeg američkog predsednika Donalda) Trampa – Učinite Rusiju ponovo velikom!", zaključio je Medvedev.

image