Rusija

Ruska odbrambena industrija spremna da pokrene proizvodnju raketa srednjeg i kratkog dometa

"Znamo da SAD ne samo da proizvode ove raketne sisteme, već su ih donele u Evropu, u Dansku, da ih koriste u vežbama. Ne tako davno je objavljeno da su na Filipinima", istakao je ranije predsednik Rusije Vladimir Putin
Ruska odbrambena industrija spremna da pokrene proizvodnju raketa srednjeg i kratkog dometa© Photo by Russian Defense Ministry/Anadolu via Getty Images

Ruska odbrambena industrija spremna je da počne da proizvodi rakete srednjeg i kratkog dometa koje su bile zabranjene sada nevažećim sporazumom sa SAD, izjavio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz doba Hladnog rata ovi sistemi su bili zabranjeni, ali su se SAD povukle iz njega 2019.

"Kao što sam rekao u vezi sa povlačenjem SAD iz ovog sporazuma i najavom da počinju proizvodnju tog tipa raketa, takođe smatramo da imamo pravo da započnemo istraživanje, razvoj i u budućnosti proizvodnju", rekao je Putin nakon samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani.

"Sprovodimo to istraživanje i razvoj i spremni smo da započnemo proizvodnju. Već smo dali relevantna uputstva našoj industriji", dodao je on.

Putin je na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u Moskvi prošle nedelje pomenuo da bi Rusija kao odgovor na "neprijateljske akcije" SAD mogla da obnovi proizvodnju ranije zabranjenih raketnih sistema.

"Sada znamo da SAD ne samo da proizvode ove raketne sisteme, već su ih donele u Evropu, Dansku, da ih koriste u vežbama. Ne tako davno je objavljeno da su na Filipinima", objasnio je tada Putin.

Potezi Vašingtona nisu ostavili Moskvi drugog izbora osim da oživi svoje programe tog tipa, rekao je on, dodajući da će rakete biti raspoređene "ukoliko bude potrebno, na osnovu stvarne situacije".

INF sporazumom iz 1987. godine bilo je zabranjeno SAD i Sovjetskom Savezu da proizvode i postavljaju balističke i krstareće rakete na kopnu (kao i odgovarajuće lansere) – dometa od 500 do 5.500 km.

Ovo je pomoglo da se smanje tenzije oko raspoređivanja nuklearnog oružja u Evropi. 

Vašington se 2019. povukao iz sporazuma, optužujući Moskvu da ga je prekršila, a da nije ponudio dokaze koji potkrepljuju tu tvrdnju.

image