Rusija

MSP Rusije: Stradanje dece u zoni SVO je genocid za koji je odgovorna Ukrajina

Samo od početka ove godine, kao posledica ukrajinskih napada, poginulo je više od 400 civila, dok je ukupan broj povređenih i poginulih dostigao 2.547, ukazao je Rodion Mirošnjik
MSP Rusije: Stradanje dece u zoni SVO je genocid za koji je odgovorna UkrajinaGetty © Alexey Furman / Stringer

Od početka godine povećao se broj civila koji strada zbog ukrajinskih napada, izjavio je danas Rodion Mirošnjik, ambasador ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima, objasnivši da je to izazvano povećanim obimom isporuke zapadnog oružja Kijevu. 

"Od početka godine primećujemo porast broja civilnih žrtava, koji ginu ili bivaju povređeni kao posledica napada ukrajinskih oružanih formacija na civilne strukture i infrastrukturu zbog upotrebe sve snažnijeg i sve eksplozivnijeg oružja. Porast broja civilnih žrtava direktno je povezan sa povećanjem isporuke zapadnog naoružanja Oružanim snagama Ukrajine i namernom upotrebom ovog oružja za gađanje civilnih meta", objasnio je Mirošnjik. 

Samo od početka ove godine, kao posledica ukrajinskih napada, poginulo je više od 400 civila, dok je ukupan broj povređenih i poginulih dostigao 2.547, istakao je on. 

Iz MSP-a Rusije danas, takođe, upozoravaju da Kijev sve masovnije napada civilne objekte od kako su mu Sjedinjene Američke Države dale dozvolu da koristi rakete dugog dometa. 

Mirošnjik zaključuje i da su ubistva ruske dece u prigraničnim zonama genocid, za koji je kriva Ukrajina. 

Podsetimo, Ruska Federacije više puta je upozoravala da Kijev ne vodi računa o civilnim žrtvama. Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je nedavno da je Kijev odgovoran za pogibiju 192 dece od februara 2022. godine. Prethodno, Moskva je poručila i da prikuplja podatke o zločinima koje je Ukrajina počinila nad decom.

image