Rusija

Orban u Moskvi, Brisel oštro protestuje: "Podriva jedinstvo EU" (VIDEO)

"Ne možete da uspostavite mir u Ukrajini dok sedite u udobnoj stolici u Briselu", napisao je mađarski premijer Viktor Orban na Iksu
Orban u Moskvi, Brisel oštro protestuje: "Podriva jedinstvo EU" (VIDEO)© Tanjug/Vivien Cher Benko/Hungarian PM's Press Office/MTI via AP

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je u Moskvu, gde ga je u Kremlju primio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Na sastanku koji je počeo dvojica lidera razgovaraće, između ostalog, o sukobu u Ukrajini, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ne možete da uspostavite mir u Ukrajini dok sedite u udobnoj stolici u Briselu", napisao je mađarski premijer Viktor Orban na Iksu.

"Čak i ako rotirajuće predsedništvo EU nema mandat da pregovara u ime EU, ne možemo da sedimo i čekamo da se rat nekim čudom završi", napisao je on.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je dolazak u Moskvu ozvaničio objavom na "Fejsbuku" gde je napisao: "Još jedan korak ka miru!"

Posetu mađarskog premijera nisu unapred najavili ni Moskva ni Budimpešta, iako su glasine o njegovoj poseti procurile u štampu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov poručio je da je Rusija pozdravlja napore da se doprinese razrešenju ukrajinskog sukoba, i da je Moskva spremna za relevantne pregovore.

Brisel na aparatima

Iz Evropske komisije je poručeno da mađarski premijer svoju posetu Moskvi nije koordinisao s tim telom.

Šefica EK Ursula fon der Lajen objavila je na Iksu da će "samo jedinstvo i posvećenost popločati put ka sveobuhvatnom, pravednom i dugotrajnom miru u Ukrajini".

Mađarski premijer Viktor Orban nije koordinisao svoju posetu Moskvi sa Evropskom komisijom, izjavio je predstavnik EK Erik Mamer na brifingu.

Prema njegovim rečima, Orbanova poseta Rusiji "podriva jedinstvo" Evropske unije.

Predstavnik je istakao da će ovaj potez mađarskog premijera dovesti u pitanje tradicionalnu posetu članova EK Mađarskoj, koja je preuzela predsedavanje Savetom EU.

Mamer je naglasio da uprkos tome što je Orban sam izjavio da nema mandat EU za pregovore sa Rusijom, "svima je jasan kontekst da se poseta održava pet dana nakon početka predsedavanja Savetom EU".

Predstavnik je takođe istakao da je Orbanova poseta usmerena na smanjenje napetosti u odnosima sa Rusijom, što ne odgovara strategiji EU.

Belgijski medij "Libre" tvrdi da Orban nije informisao druge članice Unije o nameri da poseti Rusiju, što, kako se dalje navodi, pokazuje da on "zanemaruje princip lojalne saradnje između 27 država (Unije)".

U vesti koju su prenele RIA Novosti dalje se navodi i da mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova nije htelo da odgovori evropskim medijima na pitanje da li je istina da će Orban zaista posetiti Moskvu.

Mađarski premijer je u Moskvi poslednji put bio u septembru 2022. godine, a iste godine rusku prestonicu posetio je još jednom i to u februaru, kada je imao sastanak sa predsednikom Rusije. Putin i Orban sastali su se i u oktobru 2023. u Kini, kada su usput razgovarali u okviru inicijative "Pojas i put".

Prethodno je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da mađarski premijer Viktor Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu.

Orban je danas u intervjuu za Radio Košut rekao da Mađarska, kao predsedavajuća zemlja rotirajućeg presedništva EU, nema mandat da pregovara u ime Unije, ali da Budimpešta želi da napravi korake ka miru. Orban je 2. jula posetio Kijev, gde se sastao sa Zelenskim i predložio privremeni prekid vatre kako bi pripremio pregovore sa Rusijom. 

image