Rusija

Putin dočekao Orbana u Kremlju: Rusija spremna da pregovara o mogućem rešenju sukoba u Ukrajini

Putin je istakao da je Orban doputovao u posetu ne samo kao partner iz Budimpešte, već i kao čovek koji je na čelu države koja sada predsedava Savetom EU

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je srdačno dočekao mađarskog premijera Viktora Orbana u Moskvi i poručio da je spreman da sa mađarskim kolegom razgovara o ukrajinskoj krizi i njenom rešenju.

Putin je istakao da je Orban doputovao u posetu ne samo kao partner iz Budimpešte, već i kao čovek koji je na čelu države koja sada predsedava Savetom EU.

"Nadam se da ćemo imati priliku da razmenimo mišljenja o razvoju bilateralnih odnosa u ovoj teškoj situaciji. I da, naravno, porazgovaramo o razvoju najveće evropske krize. Mislim na Ukrajinu. Poznato je da ste nedavno bili u Kijevu i da ste došli ovde kako bismo razgovarali o svim nijansama kada je u pitanju situacija u Ukrajini. Stojim Vam na raspolaganju. Verovatno znate za moj govor pred rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova nedavno u Moskvi. Tamo je iznet naš stav u pogledu mogućeg mirnog rešenja. I, naravno, spreman sam da razgovaram sa Vama, da Vam ukažem na neke nijanse. Računam da ćete me obavestiti o svom stavu i stavu evropskih partnera", rekao je Putin.

Orban je sa svoje strane zahvalio Putinu na prijemu u trenutku koji, kako je rekao, nije nimalo jednostavan za Rusiju i poručio da je ovaj susret "poseban".

On je istakao da će Mađarska uskoro biti jedina zemlja u Evropi koja će moći da pregovora i sa Rusijom i sa Ukrajinom, budući da se "broj zemalja koje mogu da razgovaraju sa obe strane smanjuje velikom brzinom".

"Želeo bih da iskoristim ovu priliku da sa Vama razgovaram o nizu važnih pitanja. Takođe, želeo bih da saznam Vaš stav o pitanjima koja su važna za Evropu", izjavio je Orban.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je da je posetu inicirao Orban, i da je sve organizovano prekjuče. 

image