Peskov: Poseta Modija Moskvi veoma važna za rusko-indijske odnose

Dvojica lidera razgovaraće i u Kremlju, ali će se razgovori voditi i na nivou delegacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi razgovaraće tokom njegove posete Ruskoj Federaciji i "jedan na jedan", ali i u okviru delegacija, a možda će moći da komuniciraju i u neformalnom okruženju, kaže sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Očekujemo veoma važnu posetu punog obima, značajnu za rusko-indijske odnose", rekao je Peskov u intervjuu novinaru Pavelu Zarubinu.

Modi će posetiti Rusiju osmog i devetog jula. Dvojica lidera će se lično sastati posle dve godine – poslednji put su se sastali tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) septembra 2022. u Samarkandu u Uzbekistanu. Modi je poslednji put bio u Rusiji 2019. godine kada je prisustvovao Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

"Ovo će biti zvanična poseta i nadamo se da će šefovi država moći da komuniciraju u neformalnom okruženju. Naravno, pregovori će se odvijati i u užem formatu, direktno u Kremlju, i u proširenom formatu, u okviru delegacija", pojasnio je Peskov.

Modi će stići u Moskvu u ponedeljak, nakon čega će prisustvovati večeri koju će prirediti ruski predsednik Vladimir Putin. Narednog dana premijer će se sastati sa ljudima iz indijske dijaspore koji žive u Moskvi i položiti venac na grob Neznanog vojnika, otkrio je pre nekoliko dana indijski ministar spoljnih poslova Vinaj Mohan Kvatra.

Potom će, kako je rekao, uslediti razgovori dvojice lidera, kao i razgovori na nivou delegacija, otkrio je indijski ministar, dodajući da će se "razmatrati čitav niz odnosa." Razgovori o bilateralnim odnosima obuhvatiće saradnju u oblasti odbrane, kao i o investicijama, obrazovanju i kulturi.