Zaharova zapadnim medijima: Smešni ste! Samo ste se pravili da ne znate za zločine Ukrajine

Moskva je više puta delila informacije u zločinima kijevskog režima počinjenim nad civilima u Donbasu i ukrajinskom vojskom, ali američki mediji su izabrali da ne vide kroz koju torturu prolaze oni koji padnu u kandže Oružanih snaga Ukrajine, poručila je zvanična predstavnica ruskog MSP-a

Smešno je gledati kako se zapadni mediji pretvaraju da su potpuno nesvesni zločina ukrajinske vojske nad civilima u Donbasu i ruskom vojskom, iako je Moskva više puta davala relevantne dokaze o tome, navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući tekst "Njujork tajmsa" o ubistvima ruskih ratnih zarobljenika, suprotnim Ženevskoj konvenciji.

Naime, američki list je, pozivajući se na Kaspara Grosa, lekara međunarodnog dobrovoljačkog odreda u Ukrajini, opisao nekoliko slučajeva kada su ukrajinski vojnici brutalno ubijali ruske ratne zarobljenike.

"Američki novinari, publikacije, novine, televizije i internet platforme se pretvaraju da navodno ništa ne znaju o tome kako kijevski režim zlostavlja civilno stanovništvo Donbasa, sada novih ruskih regiona. Prave se da ne znaju kroz kakvu torturu prolaze ljudi koji su pali u njihove kandže, kandže Oružanih snaga Ukrajine, nacionalnih bataljona i tako dalje.", rekla je Zaharova za "Izvestiju".

Sva zlodela kijevskog režima su odavno poznata, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je više puta izveštavalo o kršenju ljudskih prava, dokumenti o tome su poslati Savetu bezbednosti UN, ali su američki mediji učinili sve da ignorišu ovu informaciju, navela je Zaharova.

"Sve su to otvorene činjenice o kojima američki novinari ne govore ni reč", naglasila je ona.

Ambasador ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnik poručio je da će Moskva proveriti sve podatke koje je izneo američki list, a zahtevaće da isto urade i međunarodne organizacije.

Istražni komitet Ruske Federacije će istražiti informacije koje su se pojavile u javnosti.

Internetom sve češće kruže snimci mučenja ruskih vojnika koje dele ukrajinski vojnici. U septembru 2023. godine objavljen je snimak na kojem ukrajinski vojnici primoravaju zarobljene ruske vojnike da idu minskim poljem.

Takođe, u novembru 2022. godine pojavio se snimak gde pripadnici Oružanih snaga Ukrajine ubijaju ruske vojnike, koji leže na zemlji sa rukama podignutim iznad glave.

Pojavili su se i snimci kako zarobljenim ruskim vojnicima pucaju u noge, a mučenju su posvedočili i vojnici koji su imali sreće da se vrate iz ukrajinskog zarobljeništva. U pokušaju da dobiju informacije, ukrajinski vojnici su im odsecali prste, pucali u noge, prebijali i pržili strujom.