Ruska vojska dobija antidron "kišobran": Sistem za elektronsko ratovanje "zont" u zoni SVO

Do sada, nijedan od FPV dronova korišćenih tokom testiranja nije uspeo da doleti do "zonta", rekao je glavni konstruktor iz kompanije "Eliars"

Ruski konstruktori napravili su sistem za elektronsko ratovanje koji funkcioniše po principu kupole, pod oznakom "zont" ("kišobran" u prevodu sa ruskog jezika), koji je sposoban da ometa neprijateljske dronove u radijusu od 500 metara.

Razvoj je pokrenut početkom godine i to na zahtev ruskih boraca iz zone SVO, koji su predstavnike kompanije obavestili o potrebi stvaranja sistema za elektronsko ratovanje za zaštitu vozila.

"Velika količina vozila se isporučuje jedinicama na frontu, ali prema rečima vojnika, bez zaštite od dronova ona budu uništena u roku od nedelju dana", rekao je predstavnik kompanije.

Kako se navodi, u pitanju je sistem za elektronsko ratovanje namenjen za borbu protiv dronova koji iznad vojnih ili civilnih objekata/vozila stvara zaštitnu kupolu, u kojoj dolazi do elektromagnetnog ometanja prvenstveno malogabaritnih FPV (First Person View) dronova. "Zont" je moguće instalirati na mobilnim i stacionarnim platformama.

"Do sada, nijedan od FPV dronova korišćenih tokom testiranja nije uspeo da doleti do 'zonta'", rekao je za "Izvestija" glavni dizajner proizvoda iz kompanije "Eliars".

"U zavisnosti od toga o kakvom je dronu reč, gubi se slika (na upravljačkoj stanici) ili upravljački kanal, a ponekad i jedno i drugo. Testirali smo 'zont' sa borcima u Donjecku, u simulaciji napada – flašu vode od tri litra smo zakačili na FPV dron i pokušali da je bacimo na auto. Na kraju, nijedan od dronova koje smo koristili nije mogao da izvrši zadatak", dodaje on.

Prema rečima konstruktora, u aprilu 2024. proizvod je testiran i na liniji kontakta, a potom je jedan sistem isporučen vojnicima u zoni SVO. Nakon dobijanja pozitivnih povratnih informacija, kompanija je odlučila da pokrene serijsku proizvodnju novog antidron sistema.

Inače, sistem je težak oko 20 kg i radi u frekventnom opsegu od 0,4 GHz do 5,8 GHz.

Odlično rešenje za oklopna vozila

Kako je za ruski list objasnio vojni ekspert Jurij Ljamin, s obzirom na aktivnu upotrebu FPV dronova, vojnici sada pokušavaju da instaliraju sisteme koji funkcionišu po principu kupole na tešku opremu - tenkove i druga oklopna vozila.

"Kada tenk krene u napad, naši vojnici treba da obore što više bespilotnih letelica koje mu se približavaju. Tada nemate vremena da birate pravac, što je neophodno kada se koriste sistem za elektronsko ratovanje koji pokrivaju uzak prostor", naglasio je on i dodao:

"Sistem elektronskog ratovanja koji funkcioniše po principu kupoleprekida sve signale u svom dometu, dok oni koji rade samo u uskom snopu selektivno pogađaju bilo koji pravac. Zbog toga vojska sisteme 'kupolnog tipa' ponekad stavlja na posebno vozilo koje prati tenk ili drugi oklopnjak tokom napada".

Sličan stav deli i veteran specijalista za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Rusije Klim Dmitrijev. Prema njegovim rečima, u slučaju zemunica i skloništa, može se proceniti odakle dolazi neprijateljski FPV dron, tako da nema smisla zračiti pozadinski prostor i ometati svoje dronove sistemima kupolnog tipa.

"Ovaj sistem takođe nije relevantan za civilne stacionarne objekte, jer moć njihove zaštite mora biti veća. 'Zont' je stoga bolje rešenje za mobilne objekte (vozila) koji mogu da manevrišu, okreću se i prilaze ka neprijatelju sa prednje, zadnje ili bočne strane. Odnosno za one objekte koji očekuju napad sa svih strana", rekao je on.

Pored toga, elektronsko ratovanje mora da podrazumeva dodatni sistem za izviđanje, jer se neprijatelj stalno kreće i prelazi na druge frekvencije, zbog čega je za dalji razvoj i unapređenje neophodno učiniti "zont" modularnim sistemom, smatra Dmitrijev.

"To bi stvorilo opciju da se određeni modul zameni različitim antenama. Jer ako se sve radi na isti način, dok stigne do fronta sistem će biti prevaziđen. Po mom mišljenju, proizvođači bi trebalo da obrate pažnju na to", zaključuje veteran ruske vojske.