Rusija

Ukrajinski vojnici na splavu od plastičnih flaša preplivali Dnjepar i predali se Rusima

Pre nego što su pobegli, ukrajinski vojnici su stupili u kontakt sa ruskom stranom preko čet-bota "Slobodan vojnik" i obavestili ih da žele da se predaju
Ukrajinski vojnici na splavu od plastičnih flaša preplivali Dnjepar i predali se RusimaGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Četiri ukrajinska vojnika su na improvizovanim splavovima preplivali Dnjepar i predali se ruskoj vojsci u Hersonskoj oblasti, rekao je izvor u bezbednosnim strukturama.

Splavove su napravili samostalno od praznih plastičnih flaša, a ruskoj vojsci koja se nalazi na levoj obali Dnjepra javili su da žele da se predaju po već ustaljenoj šemi – preko čet-bota "Slobodan vojnik".

"Naši momci su ih čekali, jer su već neko vreme bili u komunikaciji sa ukrajinskim vojnicima sa kojima su utvrdili sve detalje", rekao je izvor.

Ovo nije jedinstveni slučaj – kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, u periodu od 29. juna do 5. jula ruskoj vojsci su se predala 32 ukrajinska vojnika.

Ukrajinski vojnici navode da su razlozi njihovog bega loša komanda, bezizlazna situacija na frontu gde su neretko poslati bez adekvatne obuke, a njihovoj odluci je mogla da doprinese i gruba mobilizacija u Ukrajini.

Pored čet-bota, ruska vojska stupa u kontakt sa ukrajinskom i preko "Volge", tj. radio-talasa 149.200 koji nosi ime po ruskoj reci i funkcioniše od leta 2023. godine. Frekvencija 149.200 služi za predaju, ruska vojska je obećala da će to služiti kao univerzalna šifra koji će se doživljavati kao želja neprijatelja da stupi u kontakt sa namerom da se preda.

"Više od 10.000 ukrajinskih vojnika je izabralo život i iskoristilo frekvenciju 149.200 koja služi za predaju. Zatvorenici su nahranjeni, dobijaju svu neophodnu medicinsku negu", proučio je prošle godine jedan od ruskih vojnika, napominjući da ova radio frekvencija radi na svim pravcima u zoni Specijalne vojne operacije.

image