Peskov o zapadnoj histeriji povodom Modijeve posete Moskvi: Samo neka gledaju, imaju šta da vide

Ljubomorni su – znači da pažljivo prate, a tu ne greše, rekao je portparol Kremlja, govoreći o reakciji Zapada na predstojeći sastanak ruskog predsednika i indijskog premijera

To što zapadni mediji i političari pridaju veliku pažnju predstojećoj poseti indijskog premijera Narendre Modija Rusiji je s pravom – za to ima razloga, ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tako je odgovorio na pitanje ruskog novinara Pavla Zarubina kako se Rusija odnosi prema ljubomori Zapada koja se rasplinula s prvim glasinama o Modijevoj poseti Moskvi.

"Ljubomorni su – znači da pažljivo prate. Pažljivo prate – znači da tome pridaju veliku pažnju. I tu ne greše. Imaju čemu da pridaju pažnju", poručio je Peskov.

Modi će posetiti Rusiju osmog i devetog jula. Dvojica lidera će se lično sastati posle dve godine – poslednji put su se sastali tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) septembra 2022. godine u Samarkandu u Uzbekistanu. Modi je poslednji put bio u Rusiji 2019. godine kada je prisustvovao Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Modi će stići u Moskvu u ponedeljak, nakon čega će prisustvovati večeri koju će prirediti ruski predsednik Vladimir Putin. Narednog dana premijer će se sastati sa ljudima iz indijske dijaspore koji žive u Moskvi i položiti venac na grob Neznanog vojnika, otkrio je pre nekoliko dana indijski ministar spoljnih poslova Vinaj Mohan Kvatra.

Potom će, kako je rekao, uslediti razgovori dvojice lidera, kao i razgovori na nivou delegacija, otkrio je indijski ministar, dodajući da će se "razmatrati čitav niz odnosa." Razgovori o bilateralnim odnosima obuhvatiće saradnju u oblasti odbrane, kao i o investicijama, obrazovanju i kulturi.