Ruski piloti o F-16: Jedva čekamo da se pojave u Ukrajini

Prema rečima komandanta lovačke grupe, ruski vazduhoplovci su već razvili taktike namenjene za borbu protiv američkih aviona

Ruski TV kanal Zvezda objavio je intervju sa pilotom Oružanih snaga Ruske Federacije u kojem je glavna tema razgovora bila dugo očekivana isporuka višenamenskih borbenih aviona F-16 američke proizvodnje Ukrajini.

Na konstataciju voditelja da se "svi plaše pojavljivanja F-16 u Ukrajini", pilot ruske vojske je izjavio da će američki avioni postati nova meta za ruske trupe.

"Da, pojaviće se. Pa šta? Mi se ne plašimo. Zapravo mi jedva čekamo da se pojave", rekao je on, što je šokiralo voditelja koji je potom upitao pilota da li je ozbiljan.

"Da, zašto ne bih bio", odgovorio je pilot aviona Su-30SM.

Drugi intervjuisani pilot je izjavio da se svi piloti, novi i iskusni, redovno obučavaju kako bi razvili taktike i ispitali sve opcije u slučaju susreta sa američkim letelicama.

"Aerodinamičke karakteristike F-16 se nisu menjale. To je i dalje jednomotorni avion. Znamo njegove prednosti i slabe tačke. Kada se budemo susreli sa njim u bliskoj borbi, stavićemo ga u uslove u kojima mi vladamo, a on je niko i ništa", poručio je drugi pilot iz kabine svog "suhoja".

Prema rečima trećeg pilota, komandanta lovačke grupe, ruski vazduhoplovci su već razvili taktike za borbu protiv američkih aviona i znaju sve njihove prednosti i mane.

Uz to, navodi pilot, ruski borbeni avioni su superiorni u odnosu na F-16 i po naoružanju i po manevarskim sposobnostima, a sistem upravljanja vatrom ruskih letelica je znatno savremeniji i napredniji.

On je dodao i da se ruski piloti već duže vreme spremaju i uvežbavaju različite scenarije, kako bi znali na koji način i protiv koga da se bore, kao i da su svesni da će ukrajinski piloti postupati lukavo i pokušati da naprave vazdušne zasede ruskim avionima.