Peskov: Veoma cenimo Orbanov dolazak, on pokušava da shvati suštinu problema

Mađarskom premijeru nije predata nikakva poruka za Džozefa Bajdena, ili učesnike NATO samita, poručuju iz Kremlja

Premijer Mađarske Viktor Orban zaista veoma ozbiljno pokušava da shvati suštinu nesuglasica koje postoje između Moskve i Kijeva u vezi s ukrajinskom krizom, i mi to veoma cenimo, poručio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Gospodin Orban zaista sprovodi ozbiljnu inicijativu kako bi, na osnovu primarnih izvora, uporedio stavove različitih strana. I mi to veoma cenimo. Predsednik Putin je isto visoko ocenio ove napore gospodina Orbana", izjavio je danas Peskov.

Na pitanje medija da li je ruski predsednik Vladimir Putin predao mađarskom premijeru poruku za učesnike predstojećeg NATO samita u Vašingtonu ili za američkog predsednika, iz Kremlja kratko poručuju: "Ne".

Peskov još podseća i da je "predsednik Putin uporni pristalica političko-diplomatskog rešenja za sukob u Ukrajini". 

"Mi, naravno, nikada nismo odbili pregovore. Naprotiv, mi smo pristalice pregovora uz učešće svih zainteresovanih strana", podseća Moskva.

O izborima u Francuskoj

Sa velikim interesovanjem ćemo pratiti proces nastanka nove vlade u Francuskoj, i novih političkih blokova, rekao je Peskov na temu aktuelnih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

"Francuska je veoma važna zemlja na evropskom kontinentu, tako da sve što se tamo dešava nije neinteresantno za nas. Očigledno je da postoji određena promena u preferencijama francuskih birača, promena koja je zaista teško predvidljiva", ocenio je portparol Kremlja. 

Ipak, on je dodao da Moskva ne očekuje posebno poboljšanje odnosa sa Parizom nakon ovih parlamentarnih izbora. 

"