Protivtenkovske mine kao ručne bombe: Nova taktika ruske vojske (VIDEO)

Bacanje mina se u proteklih nekoliko dana pokazala kao efikasna, ali opasna, taktika za blisku borbu

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kom jedan ruski vojnik uspeva da digne u vazduh kuću u kojoj su se pozicionirali ukrajinski vojnici.

Kako se može videti, snimak je napravljen iz drona i prema podacima objavljenim na ruskim Telegram kanalima specijalizovanim za vojne teme, događaj se odigrao na obodima naselja Novgorodskoje (Njujork) u DNR, oko 70 km od Donjecka.

Snimak najpre prikazuje ruskog vojnika koji se prikrada prozoru jednospratnog objekta, koji je već znatno oštećen, a u kome se nalazilo šest ukrajinskih vojnika koji su se prethodno iskrcali iz borbenog vozila pešadije "bredli". Kada je došao do jednog od prozora, kroz njega je u kuću ubacio tešku protivtenkovsku minu, najverovatnije TM-62 i počeo da beži na sigurnu udaljenost.

Međutim, već posle tri sekunde dolazi do snažne eksplozije koja je doslovno raznela kuću iznutra i napravila veliki stub dima i prašine.

Pretpostavlja se da je mina modifikovana tako da je imala osigurač koji je funkcionisao kao osigurači kod ručnih bombi, čime je omogućeno ručno aktiviranje.

Na osnovu snimka nije moguće utvrditi šta se dogodilo sa ruskim vojnikom, niti sa ukrajinskim vojnicima unutar objekta. Sa druge strane, prema pisanju Telegram kanala, ruski vojnik je preživeo, ali ima kontuziju od eksplozije, dok su svi ukrajinski vojnici eliminisani.

Inače ovo je prvi zabeležen slučaj ovakve upotrebe protivtenkovskih mina, a u proteklih nekoliko dana ruski vojnici su još dva puta isprobali novu taktiku - svaki put uspešno.