Rusija

Putin sa Modijem: Neformalni sastanak u rezidenciji ruskog lidera (VIDEO)

Ruski lider je na sastanku istakao uspehe indijskog premijera u razvoju zemlje i čestitao mu reizbor na tu poziciju

Ruski predsednik Vladimir Putin se sastao sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, koji je u ponedeljak doputovao u zvaničnu posetu Rusiji.

Dvojica lidera su održala neformalan sastanak uz čaj u Putinovoj rezidenciji u Novom Ogarevu, dok će se glavni, radni deo Modijeve posete održati u utorak. Putin je, pored čaja, svog gosta počastio svežim bobicama, suvim voćem i orijentalnim slatkišima, prenose RIA Novosti.

Ovo predstavlja prvo Modijevo putvoanje u Rusiju nakon pet godina, ali i prvo zvanično putovanje u trećem mandatu.

Ruski lider je na sastanku istakao uspehe indijskog premijera u razvoju zemlje i čestitao mu reizbor na tu poziciju. On je istakao da je Narendra Modi posvetio ceo svoj život služenju narodu Indije.

Modi se nakon sastanka u objavi na Iksu napisanoj na ruskom jeziku zahvalio Putinu na gostoprimstvu, istakavši da se raduje sutrašnjim razgovorima, koji će, kako je naveo, "nesumnjivo dodatno ojačati prijateljstvo Indije i Rusije".

Putin je nakon čaja odveo Modija da se provoza električnim automobilom po rezidenciji u Novom Ogarevu, a zatim su prošetali i nastavili razgovor.

Modi će se sutra takođe sastati sa indijskom zajednicom u Rusiji, položiti venac na Grob Neznanog vojnika i posetiti izložbu u Moskvi.

Pre dolaska u Moskvu, indijski premijer je poručio da se raduje boravku u Rusiji i sastanku sa Putinom, koga je nazvao prijateljem.

Moskva i Nju Delhi su istakli veliki značaj posete indijskog premijera. Poslednji bilateralni sastanak Modija i Putina desio se 2021. godine, kada je ruski lider posetio Nju Delhi.

Državnici su se potom sastali tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u septembru 2022. u Samarkandu. Modijev poslednji put u Rusiju bio je 2019. godine, kada je prisustvovao Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.  

image