Polaganje venaca i sastanci na najvišem nivou: Nastavak posete Narendre Modija Moskvi

Radi se o prvom Modijevom putovanju u Rusiju u poslednjih pet godina, ali i prvoj zvaničnoj poseti nekoj zemlji u njegovom trećem mandatu na čelu indijske vlade

Indijski premijer Narendra Modi juče je stigao u zvaničnu posetu Rusiji, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Dvojica lidera su održala neformalan sastanak uz čaj u Putinovoj rezidenciji u Novom Ogarevu, dok će se glavni, radni deo Modijeve posete biti održan danas. Oni će razmotriti perspektive za dalji razvoj tradicionalno prijateljskih rusko-indijskih odnosa, kao i o aktuelna pitanja na međunarodnom planu.

Ovo je prvo Modijevo putovanje u Rusiju nakon pet godina, ali i prvo zvanično putovanje u trećem mandatu na čelu indijske vlade, koji je obezbedio nakon pobede na izborima ranije ove godine.

Poslednji put šef indijske vlade bio u Rusiji 2019. godine, kada je posetio Vladivostok, a njegovo poslednje putovanje u Moskvu bilo je 2015. godine.

Pre dolaska u Moskvu, Modi je napomenuo da Rusija i Indija nastoje da održe mir i stabilnost u odnosima između zemalja.

"Radujem se što ću sa svojim prijateljom predsednikom Vladimirom Putinom razgovarati o svim aspektima bilateralne saradnje i razmeni mišljenja o raznim regionalnim i globalnim pitanjima", navedeno je u saopštenju.

Putin i Modi će položiti vence na grob Neznanog junaka u Moskvi, nakon čega će obići Paviljon ATOM u okviru sveruske izložbe, na kom su predstavljeni uspesi Rusije u svemirskim istraživanjima. Indijski premijer će se sastati sa ljudima iz indijske dijaspore koji žive u Rusiji.

Nakon toga će uslediti sastanci dvojice lidera u užem formatu, kao i razgovori članova indijske delegacije sa ruskim zvaničnicima. Očekuje se i potpisivanje više sporazuma.

Mediji su ranije pisali da će Rusija i Indija tokom Modijeve posete Moskvi postići dogovor o dugoročnim isporukama uranijuma za nuklearnu elektranu koja će biti pokrenuta u indijskoj državi Tamil Nadu.

Modijeva poseta Rusiji privukla je dosta pažnje u zapadnim medijima.

"Fajnenšel tajms" piše da su "veze sa Rusijom postale su posebno važne za Nju Delhi, dok su zapadne sankcije gurnule Moskvu bliže Kini", dok "Njujork tajms" ukazuje da "poseta pokazuje odlučnost indijskog lidera da se drži svog diplomatskog kursa čak i u trenutku kada Zapad nastavlja da izoluje Moskvu".

Nemački RND piše da "poseta indijskog premijera pokazuje da Kremlj, uprkos produbljivanju odnosa Indije sa Sjedinjenim Državama, i dalje održava snažno partnerstvo sa tom južnoazijskom zemljom."