Lavrov: Zapad ne okleva da stavi ruku na prirodne resurse tuđe zemlje

Ruski ministar spoljnih poslova poručio je da je završena globalizacija u američkom stilu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas na Međunarodnom forumu "Primakovska čitanja" u Moskvi da SAD pokušavaju da što više produže svoju hegemoniju. 

"SAD pokušavaju da što više produže svoje privilegovano postojanje ili, kako kaže predsednik Putin, da 'sačuvaju hegemoniju' što je duže moguće. Zapad ne okleva da destabilizuje tržišta, ili obrnuto, stavi ruku na prirodne resurse određene zemlje. Bez griže savesti, zemlje udaljene desetinama hiljada milja od američke obale, bilo da je u pitanju Jugoslavija, Irak, Sirija, Avganistan – SAD ih proglašavaju pod svojom kontrolom. Avganistan se završio veoma loše po članice NATO-a", podsetio je Lavrov.

Forum "Primakovska čitanja" je godišnji skup diplomata i visokih predstavnika iz oblasti globalne politike i ekonomije. Forum se održava od 2015. u čast Jevgenija Primakova, ruskog političara i diplomate koji je bio premijer od 1998. do 1999. godine, a ovogodišnja tema je posvećena Evroazijskoj dimenziji transformacije svetskog poretka.

Ministarstvo spoljnih poslova ranije je obavestilo da će Lavrov da predstavi procenu događaja u svetu iz ruske perspektive i da će da iznese ruske pristupe rešavanju gorućih međunarodnih problema. Učesnici sastanka će imati prilku da postavljaju pitanja ministru.

Širenje NATO-a - glavni pokretački motiv Zapada

Lavrov je rekao da širenje Alijanse ostaje glavni pokretački motiv u odnosu ne samo na Rusiju, već i na druge zemlje sveta.

"Širenje NATO-a ostaje, kao što je i bilo, glavni pokretački motiv Zapada u odnosima ne samo sa Ruskom Federacijom, ne samo sa postsovjetskim zemljama, ne samo sa zemljama bivšeg Varšavskog pakta, koje su gotovo sve apsorbovane u Severnoatlantsku alijansu, već generalno i u odnosima sa drugim zemljama, drugim regionima sveta", poručio je Lavrov.

Dodao je da je NATO "drsko, čak i bez crvenila odbio da prizna da su i Gorbačovu i Jeljcinu obećali da se neće širiti na istok, iako ima dosta dokaza da lažu".

Globalizacija u američkom stilu je završena

Ruski ministar spoljnih poslova ocenio je da je završena globalizacija u američkom stilu, da se gradi novi sistem koji ne treba da zavisi od hira Zapada.

"Američka globalizacija je završena. Neki zaostali procesi će neizbežno morati da se iskuse, ali paralelno se gradi novi sistem – i finansijski i logistički, koji ne bi trebalo da zavisi od hira i osećaja superiornosti naših zapadnih bivših partnera", naglasio je on i dodao da Rusija ima prave partnere u okviru BRIKS-a, ŠOS-a, EAEU-a i ZND-a.

SAD ne žele da razgovaraju o vojnim biolaboratorijama u Ukrajini

Lavrov je rekao da se Sjedinjene Američke Države grče kao "zmija u tiganju" u svojoj nespremnosti da razgovaraju o temi vojnih bioloških laboratorija u Ukrajini.

"Ogroman problem je nastao formiranjem vojnih bioloških laboratorija, pod okriljem Pentagona, a u Ukrajini ih ima na desetine. Sada se Amerikanci izvijaju kao zmije u tiganju. Ne žele da razgovaraju na ovu temu na bilo koji način", ocenio je on.

Ranije je general-potpukovnik Igor Kirilov, načelnik trupa radijacione hemijske i biološke zaštite Oružanih snaga RF, rekao da je na teritoriji Ukrajine formirana mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje rade u interesu Pentagona. Prema njegovim rečima, svi dokazi o američkom uticaju u vojno-biološkom programu u Ukrajini uklonjeni su iz tih laboratorija nakon početka ruske specijalne vojne operacije.

Zemlje redom žele u BRIKS 

Lavrov je napomenuo daBRIKS može da se transformiše u asocijaciju od 15-17 zemalja ako se udovolje svi zahtevi za članstvo.

"BRIKS sada uživa veliku pažnju, a ceo niz država se svrstava u red sa zahtevom za punopravno članstvo. Ako svi budu zadovoljni, onda će se 'pet' pretvoriti u negde oko 15-17 zemalja", naglasio je ruski diplomata.

Organizacija BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Brojne druge zemlje žele da se pridruže ekonomskom bloku, uključujući Argentinu, Alžir, Iran i, prema kineskom ministarstvu spoljnih poslova, Indonezija, Turska, Saudijska Arabija i Egipat.

Ujedinjene Nacije iskorišćavaju mrak

Prema njegovim rečima inicijative o tribunalu protiv Ruske Federacije u Ukrajini ili o reparacijama su nelegitimne.

"Kada je Zapad pre mesec dana promovisao rezoluciju o reparacijama, koristio je veoma zanimljive argumente u radu sa zemljama u razvoju, UN pokušavaju da iskoriste mrak", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, UN sada pokušavaju da urade stvore međunarodni tribunal.

"Nijedna odluka ove vrste nema nikakvu pravnu snagu, ona je pravno ništavna i neće se nametati ni Rusiji ni bilo kojoj drugoj zemlji. Ovo je jednostavno diskreditacija Generalne skupštine UN, njenog ugleda i funkcije", rekao je ministar.

On je naglasio da, prema Povelji UN, odluke o stvaranju tribunala za suđenje Rusiji ili o reparacijama na račun ruske imovine koja pripada ruskom narodu može da donosi samo Savet bezbednosti.

"Generalna skupština nije ovlašćena da donosi nijednu od ovih odluka, ona nema nadležnost", zaključio je Lavrov.

Ministar je dodao da, ukoliko postoji ozbiljan predlog kako da se zaustavi sukob u Ukrajini, Rusija je spremna da razgovara, ali ruski interesi moraju da budu uzeti u obzir.

Usmeravamo spoljnopolitičke aktivnosti na istok

Lavrov je rekao da će se u decembru održati kolegijum za preusmeravanje spoljnopolitičkih aktivnosti na istok i u drugim smerovima.

"Prebacujemo diplomate sa zapadnih pravaca na istočne, azijske. Prioritet imaju ZND, Afrika i Latinska Amerika. Do kraja decembra održaćemo zajednički sastanak kolegijuma Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za ekonomski razvoj sa pitanjima koja se odnose na promenu naših spoljnoekonomskih poslova, koordinaciju ambasada i trgovinskih predstavništava", izjavio je Lavrov.

Evropa ne može da brani svoje interese

Ruski šef diplomatije je ocenio da Evropa ne može da zaštiti svoje interese, a da su to potvrdili rezultati posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Sjedinjenim Američkim Državama.

"Činjenica da u Evropi postoje interesi koji se ne poklapaju sa interesima SAD-a je očigledna kao i činjenica da Evropa ne može da zaštiti svoje interese. To potvrđuje nedavna poseta Makrona Vašingtonu", dodao je ministar.

Makron je boravio u zvaničnoj poseti SAD od 29. novembra do 2. decembra, tokom koje je razgovarao sa američkim liderom Džoom Bajdenom o situaciji u Ukrajini, ekonomiskim i energetskim pitanjima.

Tragedija zapadne civilizacije

Moskva ne pravi tragediju od trenutne situacije u međunarodnim odnosima, to je tragedija za Zapad, ocenio je šef ruske diplomatije.

On je primetio da se sistem svetskog poretka zasnovan na principima globalizacije, koji su postavili Amerikanci, potpuno diskreditovao kao nepodoban za pregovore.

Prema rečima ministra, "ako se sutra Vašingtonu učini da mu opet nešto ne odgovara, on će bez oklevanja, ne obazirući se čak ni za svoje saveznike, uvesti nove pristupe u međunarodnim odnosima".