Rusija

Premijer Indije napustio Moskvu: Šta piše u zajedničkoj izjavi Putina i Modija

Predsednik Rusije i premijer Indije potpisali su zajedničku izjavu nakon dvodnevnih razgovora u Moskvi. Modi ih je okarakterisao kao otvorene i pune poštovanja, dok su ruski zvaničnici istakli da je saradnja sa Nju Delhijom pravi primer "privilegovanog strateškog partnerstva"
Premijer Indije napustio Moskvu: Šta piše u zajedničkoj izjavi Putina i Modija© Kremlin.ru/Фото: Сергей Бобылёв, РИА «Новости»

Dvodnevna poseta premijera Indije Narendre Modija završila se danas. To je bila prva poseta indijskog premijera Rusiji za poslednjih pet godina, ali i prvo putovanje Modija van granica Indije otkako je počeo njegov treći mandat.

Poseta je uključivala neformalne razgovore u opuštenoj atmosferi u rezidenciji predsednika Rusije Vladimira Putina juče tokom dana, kao i zvanične sastanke, uz učešće obe delegacije, danas. Individualni razgovori u rezidenciji trajali su četiri do pet sati, a Modi ih je opisao kao otvorene, iskrene i pune poštovanja.

Premijer Indije nekoliko puta je zahvalio ruskom predsedniku na gostoprimstvu, nazvao ga je i "dragim prijateljem", i čestitao mu na još jednoj pobedi na predsedničkim izborima. Obe strane istakle su zahvalnost na doprinosu razvoju dosadašnje saradnje, a Putin je premijeru Modiju uručio i najviše državno priznanje, orden Sv. Andreja Prvozvanog.

Indijski premijer i Vladimir Putin razgovarali su o brojnim temama, kako o bilateralnoj saradnji, tako i o ključnim međunarodnim pitanjima. Odnosi dve zemlje okarakterisani su kao "privilegovano strateško partnerstvo", a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dvodnevne razgovore i dosadašnju saradnju prokomentarisao je sledećim rečima: "Planova je mnogo, a i mnogo je urađeno. Temelji su odlično postavljeni."

Predsednik Rusije naglasio je da Indija poklanja pažnju "najljućim problemima" u svetu, i radi na njihovom rešavanju, dok je premijer Modi, govoreći o ukrajinskoj krizi, poručio da "rat nije rešenje", da "bombe i rakete ne mogu da donesu mir" i da "fokus mora da bude na dijalogu". Modi je rekao i da je Indija spremna da doprinese miru, iako je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Modi, pak, ne teži da postane posrednik u rešavanju ukrajinske problematike. Bez obzira na to, prema rečima Peskova, pojavile su se nove ideje nakon razgovora na ovu temu.

Kada je reč o ekonomiji, Putin je izjavio da je trgovinski promet sa Indijom u toku prošle godine porastao za 60 odsto, dok je u prvom kvartalu tekuće godine on porastao za dodatnih 20 odsto. Pomoćnik ruskog predsednika Maksim Oreškin precizirao je i da je postavljen novi cilj – da trgovinska saradnja do 2030. bude procenjena na 100 milijardi dolara, budući da je ocenjeno da se ona aktivno razvija. 

Osim toga, Modi je potvrdio i da će ove godine posetiti BRIKS samit u Kazanju, u Rusiji. 

Na kraju, Putin i Modi potpisali su i zajedničku izjavu, u kojoj se, između ostalog, navodi sledeće:

  • Rusija i Indija protive se širenju nuklearnog oružja;
  • Rusija i Indija pozivaju na reformu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i zalažu se da Nju Delhi postane stalna članica SB;
  • Rusija i Indija postigle su dogovor da povećaju vojno-tehničku saradnju i proizvodnju rezervnih delova u Indiji;
  • Moskva i Nju Delhi pozivaju da se sprovede rezolucija UN o prekidu vatre i oslobađanju zarobljenika u Pojasu Gaze;
  • Rusija i Indija zalažu se za mirno rešenje ukrajinske krize putem dijaloga i diplomatije; 
  • Moskva i Nju Delhi nastaviće da sve više vrše plaćanja u nacionalnim valutama;
  • Moskva i Nju Delhi planiraju da stimulišu nove zajedničke ekonomske projekte i nove investicije;
  • Lideri ističu da između Rusije i Indije postoji "posebno privilegovano strateško partnerstvo", koje nastavlja da jača i da se razvija. Dve strane su se obavezale da će nastaviti da ulažu napore kako bi se maksimalno iskoristio potencijal ove saradnje;
  • Indija i Rusija nastaviće saradnju u okviru G20, BRIKS-a, ŠOS-a u vezi sa ključnim pitanjima;
  • Saradnja u energetici prepoznata je kao jedan od prioriteta kada je reč o razvoju saradnje;
  • Putin i Modi takođe su istakli važnost nemešanja u unutrašnje poslove drugih zemalja;
  • Naglašena je i važnost dijaloga o bezbednosti; 
  • Premijer Indije pozvao je ruskog predsednika da sledeće godine poseti Indiju i učestvuje na 23. rusko-indijskom samitu.

image