Rusija

Nebenzja: Raketa koja je pala na bolnicu u Kijevu ispaljena je iz norveškog PVO sistema

Čekamo reakciju norveških vlasti, koje su, po svemu sudeći, isporučile kliki Zelenskog NASAMS, izjavio je ruski diplomata na sednici Saveta bezbednosti UN
Nebenzja: Raketa koja je pala na bolnicu u Kijevu ispaljena je iz norveškog PVO sistema© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Norveška je, po svemu sudeći, isporučila Ukrajini protivvazdušni sistem NASAMS iz kojeg je ispaljena raketa na dečju bolnicu u Kijevu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

On je rekao da Ruska Federacija čeka reakciju Osla u vezi s tim.

Prethodno je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla da je već potvrđeno da je jedna od raketa zapadnog sistema PVO NASAMS pogodila zgradu na teritoriji dečje bolnice "Okmatdet" u Kijevu.

"Čekamo reakciju norveških vlasti, koje su, po svemu sudeći, isporučile kliki Zelenskog NASAMS, da li su odobrili da se koristi za napad na dečiju bolnicu, a takođe i da bude smeštena u stambenim zonama", postavio je pitanje ruski diplomata na sednici Saveta bezbednosti UN.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da izjave o namernom ruskom udaru na civilne ciljeve u Ukrajini nisu tačne, da je uništenje izazvano padom ukrajinske PVO rakete, a ovo nije prvi put da se Kijev upušta u ovakve provokacije.

Ministarstvo odbrane Rusije je naglasilo da brojne objavljene fotografije i video-snimci iz Kijeva jasno potvrđuju činjenicu uništenja usled pada ukrajinske PVO rakete lansirane iz protivvazdušnog raketnog sistema unutar grada. Kako je izjavio ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov, histerija koja se širi u SAD u vezi sa bolnicom "Okmatdet" u Kijevu primer je besne antiruske propagande.

image