Nebenzja: Raketa koja je pala na bolnicu u Kijevu ispaljena je iz norveškog PVO sistema

Čekamo reakciju norveških vlasti, koje su, po svemu sudeći, isporučile kliki Zelenskog NASAMS, izjavio je ruski diplomata na sednici Saveta bezbednosti UN

Norveška je, po svemu sudeći, isporučila Ukrajini protivvazdušni sistem NASAMS iz kojeg je ispaljena raketa na dečju bolnicu u Kijevu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

On je rekao da Ruska Federacija čeka reakciju Osla u vezi s tim.

Prethodno je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla da je već potvrđeno da je jedna od raketa zapadnog sistema PVO NASAMS pogodila zgradu na teritoriji dečje bolnice "Okmatdet" u Kijevu.

"Čekamo reakciju norveških vlasti, koje su, po svemu sudeći, isporučile kliki Zelenskog NASAMS, da li su odobrili da se koristi za napad na dečiju bolnicu, a takođe i da bude smeštena u stambenim zonama", postavio je pitanje ruski diplomata na sednici Saveta bezbednosti UN.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da izjave o namernom ruskom udaru na civilne ciljeve u Ukrajini nisu tačne, da je uništenje izazvano padom ukrajinske PVO rakete, a ovo nije prvi put da se Kijev upušta u ovakve provokacije.

Ministarstvo odbrane Rusije je naglasilo da brojne objavljene fotografije i video-snimci iz Kijeva jasno potvrđuju činjenicu uništenja usled pada ukrajinske PVO rakete lansirane iz protivvazdušnog raketnog sistema unutar grada. Kako je izjavio ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov, histerija koja se širi u SAD u vezi sa bolnicom "Okmatdet" u Kijevu primer je besne antiruske propagande.