Rusija

Leonid Savin: Modijeva poseta Moskvi potvrdila da Indija postaje nezavisan pol

Za veliku zemlju kao što je Indija, primećuje ruski geopolitičar, izuzetno je važno održati stabilne odnose sa Rusijom i nastaviti saradnju u odbrambenoj industriji
Leonid Savin: Modijeva poseta Moskvi potvrdila da Indija postaje nezavisan polwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Indijski premijer Narendra Modi je u Moskvi 8. jula nazvao Rusiju "prijateljem Indije za sva vremena" i pohvalio vodeću ulogu Vladimira Putina u jačanju bilateralnih odnosa, piše Leonid Savin za sajt "Katehon".

Takođe, premijer Modi je izjavio da je svetu danas potrebno povezivanje i da niko ne može da prenese ovu poruku bolje od Indije.

Na sastanku sa indijskom dijasporom u Moskvi 9. jula, Modi je naglasio da "Indijci u Rusiji doprinose razvoju ruskog društva. Kada čuje reč `Rusija`, svaki Indijac pomisli da je ona pouzdan prijatelj u radosti i tuzi."

Modiju je detaljno predstavljen stav Rusije o krizi u Ukrajini. Indijski premijer se dotakao i pitanja mirovnih pregovora o Ukrajini, ali je to učinio delikatno, nudeći pomoć Indije samo ukoliko za tim postoji potreba, primećuje Savin.

Modija je naročito zanimala sudbina indijskih državljana koji su pristupili oružanim snagama Rusije. Prema pisanju indijskih medija, predsednik Rusije Vladimir Putin je na zahtev indijskog premijera izdao naređenje da se iz ruske armije otpuste svi koji žele da se vrate u Indiju.

Zabrinutost SAD i razočaranje Zelenskog

Kako je u ponedeljak izjavio portparol Stejt departmenta, SAD su zabrinute zbog odnosa ove zemlje sa Rusijom, ali Indija je odbacila zabrinutost Stejt departmenta, ističući da je ona "uvek pozivala na poštovanje Povelje UN, uključujući teritorijalni integritet i suverenitet." Indija je upozorila i da "nema rešenja na bojnom polju" i da mir mogu da donesu samo "dijalog i diplomatija".

Za veliku zemlju kao što je Indija, primećuje Savin, izuzetno je važno održati stabilne odnose i nastaviti saradnju sa Rusijom u odbrambenoj industriji.

Kako je upozorio profesor na Školi za međunarodne odnose Univerziteta za međunarodne studije u Sečuanu Lon Singčun: "Zapad želi da poseje razdor između Rusije, Kine i Indije". Zapravo, Zapad ima više razloga za zabrinutost, jer se nadao da će se Indija svrstati uz Zapad, ali spoljna politika ove zemlje je usmerena na održavanje ravnoteže.

Interesi Nju Delhija su osnova indijske politike. U kontekstu globalne transformacije, Indija se pretvara u nezavisan pol, konstatuje Savin, što se odlično uklapa u nastojanje Rusije i Kine da izgrade multipolarni svetski poredak.

Zapadni mediji su skrenuli pažnju na činjenicu da je Indija kupila rusku naftu u vrednosti od 46,5 milijardi dolara 2023. godine, dok je 2021. kupila naftu za samo 2,5 milijardi dolara.

Zaključak se nameće sam od sebe: Modijeva poseta je pokazala celom svetu da Rusija nije toliko izolovana koliko to Zapad želi.

"Njujork tajms" citira Vladimira Zelenskog, koji je posetu Modija Moskvi opisao kao "ogromno razočaranje i porazan udarac mirovnim naporima."

Zapadni mediji su razočarani time što Nju Delhi ne sledi vođstvo Vašingtona. Uprkos tome, Modi je nastavio sa konstruktivnim potezima, kao što je poseta grobu Neznanog vojnika pre početka razgovora u Kremlju.

Saradnja Rusije i Indije u mnogim oblastima

Posle razgovora objavljeno je zajedničko saopštenje, u kome se navodi da Rusija i Indija nastavljaju da razvijaju saradnju u mnogim oblastima.

Dve zemlje su se dogovorile da do 2030. dostignu obim međusobne trgovine od preko 100 milijardi dolara, dok će se plaćanja odvijati u nacionalnim valutama.

Planirano je razvijanje saradnje u nuklearnoj industriji, preradi nafte, energetici, automobilskoj industriji i brodogradnji, proizvodnji lekova i medicinske opreme, kao i mnogim drugim oblastima.

Ranije je saopšteno da je Indija pokazala interesovanje za učešće Rusije u izgradnji nuklearnih reaktora u Indiji. Početkom 2000-ih, SAD su sprečavale ulazak nuklearnih tehnologija u Indiju, jer su računale da će one biti glavni dobavljač. Po svemu sudeći, Nju Delhi je odlučio da se oslobodi ove zavisnosti od SAD.

Razgovaralo se i vojno-tehničkoj saradnji. Četrdeset osam odsto oružja Indija uvozi iz Izraela, Rusija je na drugom mestu sa 28 odsto, iako je pre samo nekoliko godina njen udeo iznosio 70 odsto. Zato ne treba govoriti o početku, već o obnavljanju vojne saradnje.

Rezultati posete indijskog premijera mogu se opisati kao veoma plodonosni za obe strane. Ruska promena vektora ka Globalnom istoku i Globalnom jugu se nastavlja. Indija je postala treća po veličini privreda na svetu. Sve će to biti potvrđeno na samitu zemalja BRIKS-a u oktobru u Kazanju, zaključuje Savin, i na 23. samitu dve zemlje u Indiji 2025, kome će prisustvovati i Putin i Modi.

image