MSP Rusije: Nećemo učestvovati na novom samitu o Ukrajini

Ne vidimo da postoji bilo kakva promena u retorici Zapada, koji nastavlja da gura "formulu mira" Vladimira Zelenskog, objašnjava zamenik Sergeja Lavrova

Rusija neće učestvovati na sledećem "mirovnom samitu" o ukrajinskoj krizi, poručio je za RIA Novosti zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin povodom informacije koja je stigla iz Ankare da se razmatra održavanje novog ovakvog foruma, možda baš u Saudijskoj Arabiji.

Galuzin objašnjava da je ovakav stav izazvan time što Zapad pokušava da nadomesti neuspeh nedavnog mirovnog samita u Švajcarskoj, ali bez menjanja svoje retorike. U Rusiji, kako je rekao, i dalje čuju "istu retoriku onih, koji se uzaludno nadaju da će uspeti da proguraju ultimatum u vidu 'formule Zelenskog'".

Ruska strana, takođe, jasno vidi da se namerno ignorišu sve druge inicijative za razrešenje krize, dodaje diplomata.

"U pitanju je još jedna prevara. Mi takve ultimatume ne prihvatamo i na sličnim 'samitima' ne planiramo da učestvujemo", zaključio je Galuzin.

"Blumberg" je ranije objavio da Ukrajina želi da organizuje novi samit pre izbora u SAD, na koji bi ovog puta bili pozvani i predstavnici Rusije. Taj portal je nedavnu konferenciju u Švajcarskoj nazvao "neuspehom", zato što mnoge države Globalnog juga nisu podržale "mirovnu formulu" Vladimira Zelenskog.

Međutim, neimenovani zvaničnici koji su govorili za "Blumberg" rekli su da nije realno da se takav samit organizuje pre američkih izbora.

Podsetimo, Zapad je zajedno sa Ukrajinom nedavno održao samit u Švajcarskoj, na koji nije bila pozvana Rusija. Ubrzo nakon njega, Zelenski je istupio sa izjavom da Kijev ne želi da se ukrajinsko-ruski sukob oduži i da bi sledeći mirovni samit trebalo da bude i poslednji, odnosno, da se planira da se na njega pozove i Rusija, sa kojom bi želeo da tada postigne sporazum o kraju sukoba.

Ipak, Zelenski je zabranio bilo kakve pregovore sa Moskvom sve dok je na vlasti predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ukrajinska strana je, podsetimo, već jednom odbila zamalo postignuti dogovor sa Kremljom, na nagovor Britanaca, a Moskva trenutno ni ne smatra Vladimira Zelenskog za legitimnog predsednika, budući da mu je istekao mandat, a da novi izbori nisu održani.

Iz Rusije su tim povodom već istakli da je upitno koliko bi uopšte bilo kakav sporazum sa Kijevom bio legitiman. 

Takođe, stavovi Moskve i Kijeva dijametralno su suprotni. To je potvrdio nedavno i mađarski premijer Viktor Orban, koji je posetio prvo Kijev, a zatim i Moskvu. Oba lidera, prema njegovim rečima, ne žele da pristanu da prvo dođe do prekida vatre, pa tek onda pregovora.

"Oni prvo žele da postignu mirovni sporazum, a tek onda da proglase primirje", rekao je Orban.