Rusija

Predsednik Dume: BRIKS je novi centar multipolarnog sveta

Ekonomije zapadnih centara moći su u padu zbog sankcija i trgovinskih ratova koje su pokrenuli, poručio je danas Vjačeslav Volodin
Predsednik Dume: BRIKS je novi centar multipolarnog svetaGetty © VCG / Contributor

Za 15 godina svog postojanja, BRIKS je postao jedan od najvećih ekonomskih centara sveta, čiji su članovi, bez obzira na sve izazove i sankcije, poboljšali svoje ekonomske pozicije, ocenio je danas predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Volodin je podsetio da je Rusija danas četvrta ekonomija sveta po paritetu kupovne moći i prva ekonomija Evrope. Kina, takođe članica BRIKS-a, zauzela je prvo mesto na ovoj listi, Indija – treće, a Brazil – sedmo.

Osim toga, kako je podsetio, još neke države – nove članice, ušle su na listu top 25 ekonomija sveta po paritetu kupovne moći: Egipat je zauzeo 17. mesto, Saudijska Arabija 18, a Iran 22. mesto.

Za razliku od članica BRIKS-a, ekonomije zapadnih zemalja su u padu i to upravo zbog sankcija koje su uveli i trgovinskih ratova koje su pokrenuli.

"SAD su pale na drugo mesto i već nekoliko godina ne mogu da povrate svoje prethodne pozicije. Nemačka je ispala sa spiska top 5 ekonomija, a Francuska i Britanija su na granici da ispadnu iz top 10".

"Udeo država BRIKS-a u globalnom BDP-u po paritetu kupovne moći porastao je do 36,8 odsto, i tako premašio udeo zemalja G7, koji iznosi 29 odsto u globalnom BDP-u. Ovaj jaz će se samo povećati", podsetio je Volodin.

"Vašington i Brisel učinili su sve da unište međunarodne ekonomske odnose koji su se razvijali decenijama. Njihova politika sankcija i trgovinskih ratova dovela je do formiranja novih centara rasta u svetu. SAD su, boreći se za svoju hegemoniju, mešajući se u unutrašnje stvari drugih zemalja i primenjujući dvostruke standarde, svojim rukama stvorile situaciju da su mnoge države izabrale put zaštite suvereniteta, ravnopravnog dijaloga i obostrano korisne saradnje", objasnio je Volodin.

image