Predsednik Dume: BRIKS je novi centar multipolarnog sveta

Ekonomije zapadnih centara moći su u padu zbog sankcija i trgovinskih ratova koje su pokrenuli, poručio je danas Vjačeslav Volodin

Za 15 godina svog postojanja, BRIKS je postao jedan od najvećih ekonomskih centara sveta, čiji su članovi, bez obzira na sve izazove i sankcije, poboljšali svoje ekonomske pozicije, ocenio je danas predsednik Dume Vjačeslav Volodin.

Volodin je podsetio da je Rusija danas četvrta ekonomija sveta po paritetu kupovne moći i prva ekonomija Evrope. Kina, takođe članica BRIKS-a, zauzela je prvo mesto na ovoj listi, Indija – treće, a Brazil – sedmo.

Osim toga, kako je podsetio, još neke države – nove članice, ušle su na listu top 25 ekonomija sveta po paritetu kupovne moći: Egipat je zauzeo 17. mesto, Saudijska Arabija 18, a Iran 22. mesto.

Za razliku od članica BRIKS-a, ekonomije zapadnih zemalja su u padu i to upravo zbog sankcija koje su uveli i trgovinskih ratova koje su pokrenuli.

"SAD su pale na drugo mesto i već nekoliko godina ne mogu da povrate svoje prethodne pozicije. Nemačka je ispala sa spiska top 5 ekonomija, a Francuska i Britanija su na granici da ispadnu iz top 10".

"Udeo država BRIKS-a u globalnom BDP-u po paritetu kupovne moći porastao je do 36,8 odsto, i tako premašio udeo zemalja G7, koji iznosi 29 odsto u globalnom BDP-u. Ovaj jaz će se samo povećati", podsetio je Volodin.

"Vašington i Brisel učinili su sve da unište međunarodne ekonomske odnose koji su se razvijali decenijama. Njihova politika sankcija i trgovinskih ratova dovela je do formiranja novih centara rasta u svetu. SAD su, boreći se za svoju hegemoniju, mešajući se u unutrašnje stvari drugih zemalja i primenjujući dvostruke standarde, svojim rukama stvorile situaciju da su mnoge države izabrale put zaštite suvereniteta, ravnopravnog dijaloga i obostrano korisne saradnje", objasnio je Volodin.