Pariz ne odustaje od slanja trupa u Ukrajinu: Gubici i umešanost francuske vojske pažljivo skrivani

Francusko ministarstvo oružanih snaga nezvanično priznaje, ova zemlja nije videla takve gubitke u inostranstvu od rata u Alžiru u drugoj polovini dvadesetog veka, navodi se u dokumentu ruske agenture

Francuska vojska je zabrinuta zbog povećanog broja poginulih Francuza u Ukrajini, piše u dokumentu ruske agenture sa kojeg je skinut znak tajnosti i koji je objavljen u časopisu "Obaveštajac".

Ističe se da je samo u granatiranju privremene baze stranih vojnika u blizini Harkova 17. januara ove godine ubijeno "na desetine francuskih državljana", a od tada su "ovakvi napadi postali norma u ukrajinskom sukobu".

"Kao što francusko Ministarstvo oružanih snaga nezvanično priznaje, ova zemlja nije videla takve gubitke u inostranstvu od rata u Alžiru u drugoj polovini dvadesetog veka", navodi se u dokumentu. Prema izveštaju, gubici su pažljivo skrivani, kao i sama činjenica o umešanosti francuske vojske u sukob u Ukrajini.

"Prema dostupnim informacijama, francuski kontingent se ipak priprema za slanje u Ukrajinu. U početnoj fazi, on će brojati oko 2.000 ljudi. Ministarstvo odbrane Francuske strahuje da tako značajna vojna jedinica neće moći da bude prebačena i stacionirana u Ukrajini neprimećeno, na taj način će postati prioritetna legitimna meta za napade ruskih oružanih snaga", navodi se u izveštaju.

Šef Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin još u martu ove godine je upozorio da Pariz već priprema vojni kontingent od oko dve hiljade vojnika za slanje u Ukrajinu. Francuska je to tada demantovala.

Pozivajući se na izvore, u izveštaju piše da je broj poginulih u Francuskoj "već prešao psihološki prag".

Objavljivanje tako osetljivih podataka može da izazove masovne proteste, napominje autor izveštaja. Francuski vojni vrh se plaši i nezadovoljstva među aktivnim oficirima srednjeg ranga, jer prema njegovim rečima, ima "neproporcionalno mnogo" koji su poginuli, i da već sada postoje problemi sa pronalaženjem "dobrovoljaca" za rotaciju u Ukrajini.